Vytvorené: 19. 12. 2013 Tlačiť

Charakteristika

Ku každodenným pokrmom sedliackych rodín patrili najmä múčne jedlá ako knedle, osúchy, dolky, knofle, dolky, podlisníky, šiflíky zo zemiakového cesta - scískanice, šúlance, gerheň[1] a chutné lokše. Z jedál „na lyžicu“ boli známe klasické husté polievky hlavne z fazule, šošovice, hrachu, cíceru alebo neodmysliteľná chrenová popri kôprovej, tekvicovej, zemiakovej, luskovej, rajčinovej či hubovej omáčke.

Samozrejme aj každá sviatočná chvíľa mala svoje tradičné koláče a iné pochúťky. Na fašiangy to boli fánky a šišky, na Veľkú noc makové, orechové záviny a veľkonočný baranček, na Vianoce nesmela chýbať vianočka, medovníčky a pupáky s makom. Kedysi sa určite žiadna svadba nezaobišla bez špeciálne zapletej calty[2].   

Typické recepty

Calta

Dusená husacia pečeň

Fazuľová polievka, fyzulnačka

Grobské lokše

Husacia pečeň s jabĺčkami

Husacina

Lahôdková husacia krv

Lokše

Lokše s makom

Oškvarkové pagáčiky

Panenka s dubákovou omáčkou a knofľou

Pečená hus

Pečená kačka

Pezinská fazuľovica

Sádlovníky

Scískanice zo zemiakového cesta

Tekvicový prívarok

Tlačenka, presburšt

Zemiaková baba, gerheň

[1] Zemiaková baba.
[2] Svadobný alebo veľkonočný koláč.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Cvičebnice Cvičebnice Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2021 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady