Autor: Igor Krucovčin

Vytvorené: 02. 01. 2018 Tlačiť

Už v časoch starovekého Grécka a starovekej Číny - sa voda využívala na pohon jednoduchých strojov, v starovekom Grécku napr. na mletie obilia. 
V 3. storočí p.n.l. - grécky matematik a vedec Archimedes (287-212 p.n.l.) údajne vynašiel čerpadlo – jednoduchý stroj, ktoré sa do dejín techniky zapísalo ako Archimedova skrutka. Je tiež autorom Archimedovho zákona, ktorým vyriešil vzťah medzi váhou, objemom a vodou. 
Archimedes a jeho skrutka
V stredoveku, v Európe - sa používali vodné kolesá, ktoré poskytovali energiu vodným mlynom na mletie zrna a hámrom pre kováčske buchary, dúchadlá alebo mechy na fúkanie vzduchu do pecí.
Neskôr sa energia vodných kolies využívala na pílenie dreva, vo fabrikách na tkanie látok na odevy, ešte neskôr pri taviacich vysokých peciach. 
V stredoveku, v islamskom svete a Číne - sa na základe princípu vodného kolesa vyvinula noria - vodné čerpadlo poháňané vodným kolesom s nádobami, ktoré prečerpávalo vodu na zavlažovanie. 
Čínska noria
Na prelome 15. a 16. storočia - navrhoval hydraulické mechanizmy taliansky polyhistor Leonardo da Vinci (1452-1519).
Roku 1650 - francúzsky náboženský filozof, matematik, fyzik a prozaik Blaise Pascal (1623-1662) zistil, že kvapaliny sú nestlačiteľné
Blaise
Pascal
Roku 1661 - nemecký fyzik Otto von Guericke (1602-1686) skonštruoval pri pokusoch s tlakom vzduchu manometer.
Po roku 1688 (po presťahovaní do Londýna) - holandský inžinier a podnikateľ John Lofting (1659-1742) vynašiel tzv. požiarny a pivný motor
Roku 1785 – anglický vynálezca a zámočník Joseph Bramah (1748-1814) získal patent na pivné čerpadlo. O 10 rokov neskôr vynašiel a získal patent na hydraulický lis. Roku 1812 mu bol udelený patent na verejné vodovodné a vysokotlakové hydraulické zariadenia
John
Lofting
Joseph
Bramah
William
Armstrong
Po Brahamovi - začali konštruktéri 19. storočia využívať hydrauliku nespočetnými spôsobmi. William Armstrong (1810-1900) z Newcastlu vynašiel roku 1845 žeriav a zaplnil svoj byt všetkými možnými zariadeniami (od výťahu po rotujúci rošt v kuchyni). 
Potom, čo bola vyvinutá vodná turbína, t.j. na začiatku 19. storočia - sa využívanie energie vody stalo ešte jednoduchším a rozšírenejším. Od tohto obdobia sa začala postupne presadzovať výroba elektrickej energie vodnými elektrárňami (hydroelektrárňami).
Roku 1883 - bola založená spoločnosť London Hydraulic Power, ktorá vybudovala zdroje vysokotlakovej vody po celom Londýne. Voda sa používala na dvíhanie výťahov, opôn v divadlách a dokonca aj na zdvíhanie mosta Tower Bridge.
Roku 1910 - sa spoločnosť ASCO Numatics[2] stala prvou spoločnosťou, ktorá vyvinula a začala vyrábať solenoidový ventil.
V 20. storočí - sa vo všetkých technicky vyspelých krajinách zakladali hydraulické laboratória v súvislosti s veľkými riečnymi reguláciami, plavbou, stavbou vodných diel, so zaistením a rozvodom pitnej vody, odvádzaním a čistením odpadových vôd a postupne s viacúčelovým využívaním vodných zdrojov. 
V priebehu 2. svetovej vojny - dosiahli hydraulické mechanizmy ako systémy pre prenos energie takú úroveň, ktorá sa dala jednoducho použiť pre automatické stroje
Roku 1954 - podal Američan George Devol (1912-2011)[1] mimoriadne dôležitý patent z oblasti robotiky. Devol, mimoriadne nadaný samouk bez vysokoškolského vzdelania, ktorý sa všeobecne považuje za starého otca robotiky, mal v tom čase už vyše 40 patentov na konštrukcie svojich hydraulických robotov a ich riadiacich systémov. Jeho patentovaný robot, prvý priemyselný robot na svete, mal masívnu konštrukciu a využíval hydraulické lineárne a rotačné motory. Ovládanie týchto hydraulických servomotorov bolo elektrické. 
George
Devol
Prvý priemyselný robot sveta
Georgea Devola z roku 1954
Až do 80-tych rokov 20. storočia - nemal hydraulický pohonný systém v oblasti nastaviteľných pohonných systémov žiadnu konkurenciu
[1] Pôsobil v štáte Conecticut, v meste West Port.
[2] Založená bola v roku 1888. Išlo o spoločnosť, ktorá vyvíjala, uvádzala na trh a vyrábala ovládacie prvky výťahových kompresorov a ovládacie prvky generátorov. Vynájdenie solenoidového ventilu nebola náhoda. Už v čase jeho vynájdenia bola spoločnosť známym výrobcom rôznych druhov ventilov.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady