Vytvorené: 24. 04. 2023 Tlačiť

Protižidovské pogromy na území Nemecka, Rakúska a časti Československa, ktoré sa uskutočnili v noci z 9. na 10. novembra 1938.

Podnetom na ne sa stala vražda nacistického diplomata v Paríži Ernsta vom Ratha (1909-1938), ktorého 9. novembra 1938 zastrelil 17-ročný poľský Žid Herschel Grynszpan (1921-1944). Motívom jeho činu bola októbrová deportácia asi 15000 poľských Židov z Nemecka, medzi ktorými bola aj jeho rodina. Vražda diplomata bola vlastne omylom: Grynszpan, ktorý žil od roku 1936 v Paríži, chcel podľa neskorších vlastných vyjadrení pôvodne zabiť ríšskeho veľvyslanca.

V dôsledku Krištáľovej noci prišlo o život 96 Židov, stovky ďalších utrpeli zranenia, vyše 1000 synagóg zhorelo, okolo 7500 židovských obchodov bolo zničených, poškodené boli cintoríny i školy a 30000 Židov bolo zatknutých a poslaných do koncentračných táborov.

Aj keď nacistické vedenie tvrdilo, že pogrom nebol nijako zorganizovaný - samotní Židia údajne vyvolali spravodlivý hnev ľudu, sám ríšsky kancelár Adolf Hitler (1889-1945) rozhodol, že pokiaľ sa výtržnosti proti Židom budú šíriť, nemajú sa proti nim podnikať žiadne kroky. A nacisti to pochopili tak, že sa majú stať ich organizátormi.

Na porade 12. novembra 1938, ktorej predsedal Hermann Göring (1893-1946), nemeckí Židia dostali pokutu v sume jednej miliardy mariek. Zároveň dostali príkaz odstrániť spôsobené škody a uviesť ulice do pôvodného stavu.

Nacisti využili Krištáľovú noc na urýchlenú nútenú arizáciu židovského majetku a realizáciu ďalších protižidovských opatrení. Krištáľová noc je označovaná ako začiatok holokaustu.

Tieto udalosti si ľudia na svete pripomínajú ako Medzinárodný deň boja proti fašizmu, rasizmu a antisemitizmu.

 

 

 

 

Synagóga v Hannoveri, zapálená počas Krištáľovej noci

 

 

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://www.uzzno.sk/kristalova-noc-zaciatok-holokaustu-0,
• https://www.unitedlife.sk/kristalova-noc-a-zaciatok-konca-zidov/.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady