Vytvorené: 29. 03. 2020 Tlačiť

Existujú dva spôsoby, ktorými sa získavajú čisté éterické oleje terapeutickej triedy: Destilácia vodou parou a Lisovanie.

Destilácia vodou parou

Aby sme mohli pochopiť prečo a ako destilácia vodnou parou funguje, je dôležité uvedomiť si dve centrálne charakteristiky éterických olejov: Prvá, éterické oleje sú prchavé. To znamená, že pri vystavení vzduchu sa ľahko vyparujú. Druhá, éterické oleje sú hydrofóbne, čo znamená, že sa nemiešajú s vodou.

Destilácia vodnou parou je najčastejšie používanou metódou získavania éterických olejov - v skutočnosti sa až 93 % éterických olejov získava destiláciou vodnou paru. Pri tejto metóde sa rastlinný materiál sa umiestni do destilačnej banky, pričom sa v inej banke uvedením vody do varu vytvorí para, ktorá sa následne vženie do spodnej časti destilačnej banky, v ktorej je umiestnený rastlinný materiál. Pri prechode rastlinným materiálom para stúpa spolu s éterickým olejom (keďže éterické oleje sú prchavé). Para spoločne s éterickým olejom následne prejde do ďalšej banky, kde sa obe látky ochladia. Keďže éterické oleje sú hydrofóbne, pri ochladzovaní zmesi oleja a pary éterický olej vystúpi do vrchnej časti banky, kým voda zostane na dne. Éterický olej sa tak dá jednoducho oddeliť od vody.

 

 
Schéma destilácie rastlinného materiálu vodnou parou za účelom získavania éterického oleja.

  

Lisovanie

Lisovanie za studena je metóda, ktorá sa najčastejšie používa na získavanie éterických olejov z citrusových plodov. Mechanický tlak sa používa na vytlačenie olejov z rastlinného materiálu - najčastejšie z kôry alebo šupky.

 

 
Pomarančový éterický olej vypĺňa vačky nachádzajúce sa v šupke. Šupka pozostáva z tenkej sfarbenej vonkajšej vrstvy nazývanej albedo. Olejové vačky sú umiestnené vo flavede. Lisovaním sa musia tieto olejové vačky pretrhnúť, aby došlo k uvoľneniu éterického oleja, ktorý obsahujú.

Zdroje

Prevzaté a upravené z:
xMODERN ESSENTIALS - Sprievodca éterickými olejmi na terapeutické použitie.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady