Vytvorené: 29. 03. 2020 Tlačiť

Hematoencefalická bariéra je filtračným mechanizmom medzi krvou a mozgom, ktorá zabraňuje určitým škodlivým látkam dosiahnuť mozgové tkanivo a mozgovomiechový mok. Bežnou mylnou predstavou je, že všetky malé molekuly prechádzajú hematoencefalickou bariérou. Ohromných 98 % liekov s malou molekulárnou veľkosťou však hematoencefalickú bariéru nedokáže prekročiť. Dr. Wiliam M. Pardridge, odborník na výskum v oblasti hematoencefalickej bariéry, vyhlásil: „Rozvoj nových liekov pre mozog zaostáva za pokrokom v molekulárnych neurovedách, pretože väčšina novoobjavených liekov neprechádza hematoencefalickou bariérou“. Schopnosť prestúpiť hematoencefalickú bariéru je nevyhnutná na liečbu ochorení a porúch postihujúcich mozog. Chemické zložky známe ako seskviterpény, bežne sa nachádzajúce v éterických olejoch, ako kadidlo a santal, sú známe svojou schopnosťou preniknúť hematoencefalickou bariérou. Seskviterpény, na rozdiel od farmaceutických liekov, môžu preto priamo pôsobiť na mozgové bunky a terapeuticky vplývať na mozog. Je vlastne známe, že medzi seskviterpénmi a neurotransmiterovými receptormi dochádza k interakcii, a to konkrétne s glycínovými, dopamínovými serotonínovými receptormi.

 

Limbický systém
Limbický systém pozostáva z mnohých mozgových štruktúr vrátane čuchového bulbu a amygdaly.

 

Aj keby chemické zložky éterického oleja nemohli prejsť hematoencefalickou bariérou, éterický olej môže stále prostredníctvom aktivácie čuchového bulbu vplývať na mozog. Pachy a emócie sa spracúvajú v podobných mozgových štruktúrach v limbickom systéme. Limbický systém je skupina súvisiacich emócií, pamäte a čuchových vnemov. Čuch je jedinečný v tom, že „žiadny iný zmyslový systém nemá takýto priamy a intenzívny kontakt s nervovým podkladom emócií a pamäte, čo môže vysvetliť, prečo sú spomienky evokované pachom tak neobyčajne silné z emocionálneho hľadiska.

V limbickom systéme mozgu sa tiež nachádza žľaza nazývaná amygdala. V 80. rokoch 20. storočia sa zistilo, že amygdala zohráva dôležitú úlohu pri uchovávaní emocionálnej traumy. Jeden zo spôsobov, ktorými je možné túto žľazu stimulovať, je vôňa alebo zmysel čuchu. Éterické oleje preto môžu byť mocným kľúčom k odomknutiu a uvoľneniu emocionálnej traumy.

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
xMODERN ESSENTIALS - Sprievodca éterickými olejmi na terapeutické použitie.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady