Snímač (senzor, detektor, prevodník), čidlo, binárne snímače a prevody, analógové snímače a prevody :)

Vytvorené: 24. 03. 2020 Tlačiť

Snímače sú funkčné prvky, ktoré sú v priamom styku s meraným prostredím.

Pojem snímač je ekvivalent pojmu senzor, detektor, alebo aj prevodník. Vlastná citlivá časť snímača je označovaná ako čidlo.

Snímač je primárny zdroj informácie, ktorý sníma fyzikálne, chemické, alebo tiež biologické hodnoty a prevádza ich najčastejšie na elektrické signály ako sú napätie, prúd, kapacita, odpor a podobne. Prevod snímanej hodnoty a tým aj jeho výstupný signál môže byť dvojaký a na základe toho je možné snímače rozdeliť do dvoch základných skupín:

  • analógové snímače,
  • binárne snímače

U analógového prevodu zodpovedá hodnota meranej veličiny určitej hodnote výstupného napätia, prúdu, odporu a podobne. Prenos analógového signálu sa dnes väčšinou rieši pomocou prúdovej slučky o úrovni 4÷20 mA resp. napätia o úrovni 0÷10 V, a meraná veličina sa prevádza na jej úmernú úroveň.

Pri binárnom prevode je výstup dvojstavový (1/0, áno/nie, zapnutý/vypnutý), pričom zmena stavu nastáva pri určitej vybranej hodnote meranej veličiny a je buď nastavená pevne výrobcom snímača, alebo je možné ju nastaviť podľa potreby priamo na snímači.

 

Grafické znázornenie rozdielneho princípu činnosti
a rozdielnej reakcie snímačov na snímanú fyzikálnu veličinu[1]

 

Moderné trendy smerujú k zberniciam, to znamená že výstupy analógových snímačov sa prevádzajú na digitálne a tie komunikujú podľa určitého dátového protokolu po sériovej zbernici. Binárne snímače sa pripájajú podľa šírky zbernice (8, 16, 32, 64) do uzlu, ktorý je prvkom tejto zbernice.  

Analógové snímače sa v montážnych technológiách používajú podstatne menej ako binárne. Tlaky, teploty, hladiny, alebo vzdialenosti sú iba doplnkové veličiny u ktorých postačuje iba hlásenie prekročenia určitej definovanej hranice.

Binárne snímače majú použitie omnoho obecnejšie a v podstatne vo väčšej miere. Vzhľadom na ich výstup je aplikácia, prenos údajov a tiež spracovanie jednoduchšie a spoľahlivejšie.  

Jednotlivé fyzikálne veličiny je možné snímať rôznymi spôsobmi. Každý zo spôsobov snímania má pre danú potrebu určité výhody, alebo nevýhody. Preto existujú aj rôzne prevedenia snímačov.

 

Bloková schéma moderného senzora

 

[1] Zobrazenie činnosti analógového a binárneho snímača.

Senzory (snímače prostredia), úprava signálu, výstupné signály

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady