Autor: Igor Krucovčin

Vytvorené: 19. 10. 2019 Tlačiť

Roku 1947 - na základe Národného zákona o spravodajskej službe vznikla Ústredná spravodajská služba (CIA). Vychádza z koncepcie vytvorenej v roku 1944 a skladá sa z niekoľkých odborov. Odbor pre operácie zodpovedá za tajné získavanie všetkých zahraničných spravodajských informácií a za kontrašpionáž mimo USA. Analýzu spravodajskej činnosti a vypracovávanie záverečných správ pripravuje odbor pre spravodajskú činnosť. Medzi oddeleniami odboru pre administratívu je aj oddelenie bezpečnosti, ktoré zodpovedá za personál a fyzickú bezpečnosť CIA. Je tu aj odbor pre vedu a techniku s viacerými oddeleniami: oddelenie technických služieb, oddelenie operácií SIGINT, Národné fotografické interpretačné stredisko, Informačná služba pre zahraničné vysielanie...

 

V čase fungovania totalitných režimov v Európe - sa pri výsluchoch používal skopolamín, tzv. sérum pravdy. Využíval sa dôsledok otravy touto látkou[1], t.j. stav, kedy intoxinovaný odpovedá na rýchlo kladené otázky bez akejkoľvek kontroly. 

 

Aplikácia séra pravdy

 

Roku 1950 - vznikla izraelská vojenská tajná služba Aman.

 

Roku 1953 - vznikol v Sovietskom zväze Výbor štátnej bezpečnosti – KGB.

 

Roku 1951 - vznikla izraelská tajná služba Mossad.

 

Roku 1952 - bola založená americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Má tri hlavné oblasti činnosti. Prvou zložkou je informačná bezpečnosť, druhou zhromažďovanie zahraničných spojovacích informácií (SIGINT) a treťou je vytváranie kódov a šifier používaných spravodajskými službami a armádou. NSA sa pokúša rozlúštiť kódy a šifry cudzích mocností.

 

Roku 1953 - v americkej väznici Sing Sing popravili Juliusa Rosenberga a jeho manželku Ethel. Súd ich uznal vinnými z vojenskej a priemyselnej špionáže pre ZSSR. Sovietom mali poskytnúť informácie, ktoré im umožnili vyvinúť atómovú bombu[2]. Manželia Rosenbergovci boli jediní civilisti, ktorých v USA popravili počas Studenej vojny za špionáž.

 

Roku 1957, 21. júla - bol v USA, v New Yorku v hoteli Latham, agentmi FBI zatknutý Martin Collins. Išlo o agenta ruskej GRU Rudolfa Ivanoviča Abela. V neskoršom procese bol odsúdený k 30 rokom väzenia. 

 

Začiatkom 60. rokov - vznikol Národný úrad USA pre prieskum. Jeho úlohou bolo riadenie programu USA pre fotografické družice a družíc na elektronické odpočúvanie a riadenie leteckého prieskumu. Oficiálne bol odtajnený až v roku 1992.

 

Roku  1960

1. mája - bolo nad územím Sovietskeho zväzu, presnejšie skúšobným strediskom medzikontinentálnych balistických rakiet Tjuram, zostrelené americké špionážne lietadlo U-2. Jeho pilot, Francis Garry Powers, haváriu prežil. Bol odsúdený na 10 rokov väzenia,

 

U-2 a Garry Powers

 

1. júla - nad územím Sovietskeho zväzu bolo zostrelené americké špionážne lietadlo RB-47. Jeho pilotov, Freemana D. Olmsteada a Johna R. McKoneho, prepustila ruská strana na slobodu.

 

RB-47

 

Roku 1961 

- bol zatknutý George Blake. Ako špión pre Moskvu pracoval od svojho návratu zo severokórejského zajatia. Jeho pôsobenie v MI6 malo pre anglickú tajnú službu katastrofálne následky. Stratila až 42 agentov,

- skončila kariéra zamestnanca západonemeckej zahraničnej spravodajskej služby (BND) Heinza Felveho.

 

Roku 1962 

10. januára, presne o 08.20 - sa uskutočnila prvá výmena špiónov počas Studenej vojny. V Berlíne na moste oddeľujúcom jeho západnú a východnú zónu boli vymenení ruský plukovník GRU Abel a americký pilot CIA Powers,

- Oleg Peňkovskij, dôstojník sovietskej rozviedky, poskytol Američanom informácie o umiestnení sovietskych zariadení na odpaľovanie rakiet na Kube. Americké špionážne lietadlá U-2, ktoré zariadenia odfotografovali, tak leteli na dopredu zamerané ciele. Ďalšie Peňkovského informácie významnou mierou pomohli J. F. Kennedymu ustáť Kubánsku krízu. Sovietska tajná služba Peňkovského odhalila a nasledujúci rok ho v Sovietskom zväze uznali vinným zo špionáže. Spôsob jeho popravy, resp. jeho ďalší osud je nejasný.

 

Roku 1964 - bol ruský špión Konon Molodij vymenený za britského riadiaceho dôstojníka[3] Grevilla Wynnea.

 

Roku 1968 - svoje služby Rusom začiatkom roku dobrovoľne ponúkol a špionáž až do svojho zatknutia v roku 1985 vykonával John Walker.

 

V rokoch 1975-1977 - prostredníctvom dvojice špiónov (John Boyce a Andrew Lee) sa Sovietsky zväz dozvedel o špičkových amerických technológiách, predovšetkým o vývoji špionážnych satelitov. K odhaleniu došlo náhodou, keď Leea zatkla s mikrofilmom vo vrecku mexická polícia, ktorá si ho pomýlila s teroristom.

 

Roku 1976

- začali USA používať družicu KH-11, ktorá ako prvá zaznamenávala a prenášala získané špionážne údaje v digitálnej forme. To umožnilo poznatky získané fotografickým prieskumom družíc posielať na Zem v reálnom čase,

 

KH-11 a záber z družice KH-11

 

6. septembra - sovietsky pilot Viktor Belenko nedodržal počas cvičného letu plánovaný cieľ a pokyny nadriadených. Zo základne na Sibíri zamieril k neďalekým japonským ostrovom. So svojou stíhačkou MiG-25 pristál na ostrove Hokaidó na letisku v meste Hakodate. Jeho útek Američanom poskytol možnosť dostať do rúk vtedajšieho sovietskeho „strašiaka“ (MiG-25). 

 

V rokoch 1981-1982 - vysoký dôstojník KGB Vladimír Vetrov poskytol Francúzsku a NATO citlivé informácie o sovietskom programe zameranom na špionážne získavanie technológií zo západných krajín, čím spôsobil jeho kolaps. Vetrov sa k tomuto kroku odhodlal z ideologického presvedčenia po strate ilúzii o komunistickom režime a za svoje služby nevzal žiadne peniaze.

 

Roku 1983 - Oleg Gordievsky, ktorý sa považuje za jedného z najvýznamnejších agentov KGB pracujúcich pre západ, zohral kľúčovú v odvrátení potenciálneho nukleárneho konfliktu medzi NATO a ZSSR. Situácia sa vyhrotila nesprávnou interpretáciou cvičenia vojsk NATO „Able Archer 83“, ktoré Sovieti považovali za zastierací manéver skutočného útoku[4].

 

Roku 1985 - dobrou spoluprácou s vyšetrovateľmi sa vyhol poprave bývalý dôstojník amerického námorníctva John Anthony Walker, ktorý v rokoch 1968-1985 pomohol Sovietom dešifrovať viac než milión kódovaných správ amerického námorníctva[5].

 

Roku 1986, 11. februára - prešiel po moste špiónov do Východného Berlína Karel Köcher. Jeho výmenou za Anatolija Ščaranského sa ukončila kariéra jediného zveda z komunistického tábora, ktorý sa infiltroval do americkej CIA.

 

Roku 1988 - USA vypustili družicu s krycím názvom Lacrosse. Využívala radar t.j. videla cez oblaky.

 

Lacrosse ešte na zemi a záber z družice 

 

Roku 1989 - vypustili USA prvú infračervenú družicu, t.j. družicu, ktorá vidí v noci.

 

Roku 1994, 22. februára - bol Aldrich Ames a jeho manželka obvinení zo špionáže pre Sovietsky zväz a Rusko. Ešte v tom istom roku Amesa, ktorý bol najlepšie plateným špiónom Sovietskeho zväzu v USA, americké súdy odsúdili na doživotné väzenie. Ames poskytol Sovietom v 80. rokoch rôzne spravodajské informácie, z ktorých najzávažnejšou bolo prezradenie siete amerických agentov v ZSSR. Dôsledkom jeho zrady bolo popravenie najmenej desiatich agentov[6]Po zatknutí Amesa bol z USA vyhostený Alexander Lysenko, ktorého USA považovali za šéfa tajnej služby na ruskej ambasáde vo Washingtone. O tri dni neskôr vypovedala ruská strana Američana, ktorý vraj obdobnú funkciu vykonával v Moskve. 

 

Roku 1999 - vyšla kniha bývalého ruského dôstojníka sovietskej zahraničnej rozviedky Vasilija Mitrochina, a profesora súčasných dejín a vedúceho katedry histórie v Cambridge Angličana Christophera Andrewa, Mitrochionov archív. Kniha vyšla sedem rokov potom, čo britská spravodajská služba dostala Mitrochina a jeho rodinu z Ruska. Spolu s ním vyviezla aj šesť bední obsahujúcich poznámky, ktoré si Mitrochin dvanásť rokov takmer každodenne vyrábal z prísne tajných zložiek archívu KGB siahajúcich až do roku 1918. Aj keď ruská zahraničná spravodajská služba (SVR) príbeh zavrhla ako nereálny, fakty sú šokujúce. Bývalý dôstojník nepriniesol do Británie detaily o pár stovkách, ale tisíckach sovietskych agentoch a dôstojníkoch rozviedky pôsobiacich po celom svete, a z ktorých mnohí dodnes žijú v zahraničí maskovaní ako cudzí štátni príslušníci. 

 

Roku 200118. februára - v americkom štáte Virgínia zatkli americkí vyšetrovatelia vysokopostaveného agenta FBI Roberta Hanssena, ktorý od konca 70. rokov 20. storočia poskytoval tajné informácie z prostredia FBI najprv sovietskej, neskôr ruskej tajnej službe. Hanssen si v súčasnosti odpykáva doživotný trest.

Jeho prípad bol signálom, že koniec Studenej vojny neznamená koniec éry špiónov. 

 

Roku 2006 - v londýnskej nemocnici zomrel na následky otravy bývalý ruský špión Alexander Litvinenko. Bývalý agent KGB a FSB obvinil pred smrťou zo zodpovednosti za atentát na svoju osobu ruskú tajnú službu.

 

Litvinenko v londýnskej nemocnici

 

Roku 2010 - americké úrady zadržali desať občanov Ruskej federácie a obvinili ich zo špionážnej činnosti na území USA v prospech Ruska. Dodatočne zatkli ďalších dvoch údajných špiónov. Vyšetrovanie neodhalilo únik žiadnych strategických informácií a aféra nemala významnejší vplyv na vzájomné vzťahy oboch veľmocí.

 

Roku  2011, v júni - agenta ruskej rozviedky Alexandra Potejeva, ktorého usvedčili z prezradenia 10 špiónov pôsobiacich v Spojených štátoch, v neprítomnosti odsúdili na 25 rokov väzenia. Informovali o tom ruské tlačové agentúry, podľa ktorých vojenský súd v Moskve Potejevovi udelil 20-ročný trest za vlastizradu a ďalších päť rokov za dezerciu. Vysoký funkcionár tajnej služby si však zrejme nič z toho neodpyká, keďže údajne niekoľko dní pred nedobrovoľným návratom ruských špiónov ušiel do USA. Počas procesu za zatvorenými dverami ho zastupoval advokát určený súdom.

Podľa obžaloby 59-ročný Potejev spolupracoval s americkými orgánmi, ktorým prezradil totožnosť takzvaných spiacich agentov nasadených na americkom východnom pobreží. Za poskytnutie informácií mu Washington údajne vyplatil vysokú odmenu. Ruský premiér Vladimir Putin, ktorý bol sám kedysi špiónom, počas decembrového vystúpenia v televízii dvojitého agenta označil za „sviňu“ a odkázal mu, že svoje konanie „tisíckrát oľutuje“. Podľa bezpečnostných analytikov znamenalo odhalenie ruskej bunky významný úder pre špionážne aktivity Moskvy v USA, ktoré sú pre veľmoc vecou prestíže. Washington zadržanie Rusov oznámil niekoľko dní po minuloročnej návšteve prezidenta Dmitrija Medvedeva a celá aféra nakoniec vyústila do najväčšej výmeny špiónov od skončenia Studenej vojny. Odhalených agentov v Rusku osobne privítal premiér Putin a z viacerých z nich sa po návrate stali úspešní podnikatelia. 

 

Roku 2019 - v archívoch východonemeckej tajnej služby Stasi v Drážďanoch sa našla preukážka patriaci Vladimirovi Putinovi. Ukazuje sa, že bývalý a súčasný ruský prezident Putin nebol len agentom KGB, ale aj „spriatelenej“ Stasi.

[1] Nachádza sa v koreňoch mandragory.
[2] Od konca 80. rokov 20. storočia pribúdajú dokumenty, ktoré potvrdzujú, že manželský pár skutočne pracoval pre Sovietsky zväz. Na druhej strane sa spochybňuje, či poskytnuté informácie aj reálne pomohli sovietskym vedcom dopracovať sa k nukleárnej zbrani.
[3] Riadil Olega Peňkovského.
[4] Gordievsky začal spolupracovať s britskou tajnou službou MI6 v 70. rokoch po frustrácii, ktorú u neho vyvolala invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.
[5] FBI na jeho stopu priviedla Walkerova exmanželka, keď jej prestal platiť alimenty.
[6] Občanov ZSSR pracujúcich pre USA.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady