Vytvorené: 17. 10. 2013 Tlačiť

Skener, ktorý na snímanie lúča využíva CCD (Charged Coupled Device) senzory. Okrem už uvedených snímačov sa skladá z lampy, sústavy zrkadiel, zaostrovacej šošovky, A/D prevodníka a modulu pre spracovanie signálu.

Na osvietenie predlohy sa používa katódová lampa, systém odrazových zrkadiel usmerňuje lúč odrazený od predlohy cez šošovku na CCD senzory. Tieto transformujú intenzitu dopadajúceho svetla na elektrický signál, ktorý A/D prevodník mení na digitálny. Senzory sú však schopné zaznamenať len intenzitu dopadajúceho svetla (a nie jeho farebnosť), preto je potrebné rozložiť svetlo prostredníctvom farebných filtrov na základné zložky RGB (červená, zelená a modrá) a každú z nich snímať osobitne. Technicky je snímanie vyriešené umiestnením snímačov v troch riadkoch, pričom každý z nich sníma pri tom istom prechode dokumentom inú farbu.

Oproti CIS skenerom majú CCD veľkú výhodu v tom, že dokážu nasnímať i tú časť dokumentu, ktorá sa priamo nedotýka podložky (prostriedok knihy položenej oboma stranami na podložke, prípadne ľubovoľný predmet).

Ako funguje CCD skener inak:

Skener vytvára digitálny obraz akéhokoľvek dokumentu, ktorý lícom dolu na sklenej doske.

Rovno ako obraz získaný digitálnym fotoaparátom, aj tento obraz sa skladá z pixelov. Dokument postupne osvetľuje žiarivková trubica. Svetlo odrazené od dokumentu dopadá na prvok s nábojovou väzbou (change-coupled device, CCD). Ten vytvorí elektrický signál, ktorý kolíše v závislosti od množstva prijatého svetla. Signál prechádza do analógovo-digitálneho (A/D) prevodníka, ktorý ho konvertuje na binárne (dvojkové) čísla. Skener potom káblom alebo wi-fi sieťou odošle digitálny obraz od počítača. 

1 Trubica osvetlení dokumentov
Svetlo zo žiarivkovej trubice prejde sklom a dopadne na dokument. Množstvo svetla odrazeného od jednotlivých častí dokumentu závisí od toho, aké sú tmavé.
 

 

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
2 Zrkadlá odrážajú svetlo
Pohyblivé zrkadlo smeruje odrazené svetlo k nehybnému zrkadlu. To ho odráža k šošovke, ktorou prechádza k CCD.
 
3 Farebné filtre oddeľujú signály
Filtre pred CCD umožňujú prechod iba červeného, zeleného, alebo modrého svetla. Pre každú farbu preto vznikne samostatný signál.
 
     
Porovnanie skenerov   
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady