Zdravie, oči a cholesterol :)

Vytvorené: 03. 05. 2016 Tlačiť

Existujú dva typy škvŕn cholesterolu, ktoré nájdeme v očiach. Najbežnejším typom je tzv. xantóm, čo sú mäkké, žlté hrbolčeky viditeľné na očných viečkach. Tieto škvrny nie sú škodlivé. Druhý, vážnejšie typ cholesterolu, ktorý nájdeme v oku je cholesterolová embólia. 

Xantómy
Sú škvrny zložené z tukových usadenín, ktoré sa nachádzajú pod kožou a sú bežné u ľudí s vysokou hladinu lipidov v krvi. Nie sú ani škodlivé alebo nákazlivé, ale môžu byť známkou zmeneného zdravotného stavu, ako je rakovina, cukrovka a pod. Diagnóza sa vykonáva pomocou diagnostiky kože, robí sa aj biopsia, ktorá odhalí, či ide o xantómy benígne. Porasty cholesterolu vie odstrániť lekár. 

Embólia
Embólia sietnice je závažný stav a ide o akúsi mŕtvicu v oku. Lieči sa liekmi na zníženie cholesterolu. U týchto pacientov je až 15 percentná úmrtnosť už v prvý rok od diagnózy. V treťom roku sa zvyšuje na 30 percent a siedmy rok na 55 percent, pričom srdcová smrť je hlavnou príčinou úmrtia. Je dôležitá okamžitá liečba cholesterolu, pretože žiadna iná priama liečba tohto stavu v súčasnosti existuje.

Xantómy sa dajú ľahko odstrániť laserovou abláciou alebo chirurgicky. Po odstránení však majú veľkú šancu recidívy. Cholesterolová embólia sa odstrániť nedá, pretože sa nachádza v zadnej časti oka a je viditeľná iba špeciálnym oftalmo vybavením. Jediným spôsobom, ako znížiť jej výskyt je zlepšiť zdravotný stav pacienta.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://zena.atlas.sk/zly-cholesterol-vycitate-z-oci/zdravie/choroby/866395.html.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady