Zdravie, oči a infarkt :)

Vytvorené: 04. 05. 2016 Tlačiť

Xantelazma je zdravotný stav, ktorý sa v poslednej dobe spája čoraz častejšie s ochorením srdca. Dá sa ľahko objaviť, pretože prichádza v podobe jasne viditeľných žltkastých tukových podkožných vačkov, najmä okolo očných viečok. Žltkasté ložiská sa nachádzajú ako na spodnom, tak na hornom viečku v blízkosti vnútorného rohu každého oka.

Rizikové faktory 
Tento zdravotný stav sa týka ako mužov, tak aj žien, a to najmä vo veku nad 40 rokov. Žlté vačky sú priamym dôsledkom nahromadenie cholesterolu v tele. Zvyčajne hovoria o prítomnosti jeho nadmerných hladín (to platí pre viac ako 50% pacientov, ktorí trpia xantelazmou). Vačky nespôsobujú bolesť, sú mäkké na dotyk a neovplyvňujú ani videnie.

Väčšina ľudí s touto diagnózou navštívi svojho lekára, len ak im tieto „výčnelky kože“ ovplyvňujú videnie. Inými slovami, väčšina z nich hľadá iba spôsob, ako ich odstrániť, čiže z estetických dôvodov, a ani netušia, že xantelazma je varovným príznakom vážnejších problémov. Navyše, tieto útvary majú tendenciu znova rásť aj po ich odstránení. 

Súvislosť medzi ochorením srdca 
Najnovšie výskumy týkajúce sa xantelazmy od dánskych vedcov ukázali, že existuje spojenie medzi týmto zdravotným stavom a ochorením srdca. Podľa štúdie, muži, ktorí trpia touto chorobou majú o 12% väčšiu šancu na infarkt. Pokiaľ ide o ženy, je tento údaj o niečo nižší, 8%. Výskum potvrdil, že xantelazma môže byť ukazovateľom srdcového ochorenia, infarktu myokardu a ťažkej aterosklerózy. V prípade, že si všimnete tieto žlté formácie na očných viečkach, skontrolujte si hladinu cholesterolu v tele.

 

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://zena.atlas.sk/infarkt-vam-je-vidiet-na-ociach/zdravie/choroby/855449.html.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady