Počítačové siete - Rozdelenie podľa rozlohy - PAN, LAN, MAN a WAN :)

Vytvorené: 02. 11. 2013 Tlačiť

Rozdelenie počítačových sietí podľa vzdialenosti počítačov.

 

Rozdelenie počítačových sietí podľa vzdialenosti

 

PAN (Personal area network) – osobná počítačová sieť, ktorá je spravidla tvorená počítačmi umiestnenými v tesnej blízkosti alebo počítačom a iným elektronickým zariadením (tlačiareň, PDA, mobilný telefón).

Na prenos údajov najčastejšie používa bezdrôtové pripojenie (napr. bluetooth) a jej primárnym cieľom je prenos a synchronizácia údajov. Prenosová rýchlosť dosahuje zvyčajne niekoľko desiatok Mb/s.

 

Sieť PAN

 

LAN (Local area network) – lokálna počítačová sieť, ktorá pracuje v režime neustáleho spojenia a na komunikáciu medzi počítačmi nepotrebuje nadväzovať spojenie (nepoužíva prostriedky pre diaľkový prenos údajov).

Maximálne vzdialenosti medzi počítačmi sú stovky metrov až niekoľko kilometrov. Väčšinou sú umiestnené v jednej alebo viacerých blízkych budovách. Rýchlosť tohto typu sietí dosahuje rádovo Gb/s.

 

Sieť LAN

 

MAN (Metropolitan area network) – mestská (metropolitná) sieť, špeciálny typ LAN, pre ktorú je charakteristická väčšia rozloha ako pre LAN v pôvodnom slova zmysle.

Zatiaľ čo klasická LAN je štandardne využívaná zamestnancami vlastníka, MAN slúži širokému spektru používateľov, ktorí za umožnenie prístupu platia prevádzkovateľovi.

 

Sieť MAN

 

WAN (Wide area network) – rozľahlá sieť, ktorá používa prostriedky pre diaľkový prenos údajov a nevyžaduje neustále spojenie. Jej rozloha je v podstate neobmedzená.

Môže spájať počítače na väčších územiach (ako štát, kontinent) alebo aj na celom svete. Základ WAN siete je tvorený hlavným komunikačným kanálom označovaným ako chrbtica (backbone), pre ktorú je typická vysoká prenosová rýchlosť získaná vďaka optickým vláknam. K serverom umiestneným na chrbticovej sieti sa pripájajú ďalšie počítače alebo počítačové siete prostredníctvom vytáčaného alebo trvalého pripojenia. Rýchlosť v rámci WAN závisí od typu spojenia a pohybuje sa od niekoľkých kb/s do desiatok Gb/s. Typickými predstaviteľmi WAN sú siete ISDN, DSL a 3G. Najznámejšou WAN je Internet.

 

Sieľ WAN

 

Rozdelenie počítačových sietí podľa topológie, Tor sieť

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady