Vytvorené: 13. 12. 2013 Tlačiť

Mäkký, solený ovčí syr charakteristickej chute a vône. Je považovaná za typický slovenský výrobok s dlhoročnou tradíciou.

Súčasťou slovenského jedálnička je už od 17. storočia, hoci nebola bežným pokrmom ako zemiaky či múčne jedlá. Hovorí sa o nej ako o prvom slovenskom „vynáleze“, ktorého autorom je Ján Vagač, ktorý v Detve v roku 1787 založil prvú slovenskú bryndziareň. Tradičná slovenská bryndza z nepasterizovaného mlieka je vitamínovou a probiotickou „bombou“. Lekári ju nazývajú aj bielym zlatom. Bryndza znižuje cholesterol, pozitívne vplýva na črevné prostredie a stimuluje zažívací trakt. Je posilňovačom imunity a zdrojom vápnika.

Poznámka
Slovensko má v bruselskom registri originálneho pôvodu potravín zapísané štyri tuzemské originály. Okrem Slovenskej parenice, Slovenského oštiepka a Slovenského trdelníka je v ňom zaregistrovaná aj Slovenská bryndza.

 

Historická reklama na slovenskú bryndzu

Bryndzové halušky

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Cvičebnice Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2021 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady