Vytvorené: 13. 12. 2013 Tlačiť

Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Základ tvoria postrúhané surové zemiaky zmiešané s múkou, soľou a vodou. Pomer zemiakov a múky možno meniť a dosiahnuť tak výraznejšiu zemiakovú alebo múčnu chuť halušiek. Pripravené cesto pomocou haluškárne alebo nožom z lopára hádžeme do vriacej vody so soľou a varíme. Halušky sú uvarené vtedy, keď vyplávajú na povrch. Uvarené halušky zmiešame s bryndzou a dochutíme opraženou slaninou. Najlepšie chutia servírované na drevených stoloch, v drevenej miske a za použitia drevenej lyžice. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, cmaru alebo žinčice.

 

foto: Natália Filová

 

Poznámka
V rôznych oblastiach Slovenska sa stretávame s rozličnými variáciami bryndzových halušiek. Na Spiši sa k základným surovinám na výrobu cesta pridáva za hrsť uvarených zemiakov nakrájaných na drobné kocky. Na Zemplíne sa do bryndze pridáva smotana a halušky sa ozdobujú petržlenovou vňaťou. V oblasti Šariša sa halušky zmiešajú s narýchlo opraženou bryndzou. V okolí Zvolena sa bryndza rozriedi s mliekom alebo vývarom, v ktorom sme uvarili zemiaky a riedka zmes sa vyleje na uvarené halušky.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady