Vytvorené: 24. 05. 2023 Tlačiť

Osobné virtuálne úložisko, kam si môžete ukladať svoje dáta kdekoľvek, kde ste pripojení k Internetu.

Môže ísť o fotky, videá, dokumenty, ale napríklad aj o poznámky.   

Najrozšírenejším zástupcom cloudu je Google. Ten ponúka všetky jeho varianty.  

Pokiaľ máte zariadenie s operačným systémom Android, iste už ste sa stretli s nutnosťou vytvorenia účtu. Je to preto, že všetka vaša aktivita na telefóne či tablete sa automaticky odosiela a prípadne zálohuje na cloud Googlu. Váš účet si tak pamätá, aké aplikácie ste nainštalovali, aby ich pri prípadnom obnovení systému mohol všetky zahrnúť do opätovnej inštalácie. Nemusíte tak začínať od nuly a ťažko spomínať, aké všetky aplikácie ste používali. Ak máte správne nastavené zálohovanie, natiahne sa vám zo zálohy Google všetko, čo ste mali v predchádzajúcom zariadení[1].   

Cez Google cloud môžete zálohovať aj vaše fotky. Na tie má Google špeciálnu aplikáciu Fotky, ktorá sa o vaše fotografie stará. Ak ju máte vo svojom telefóne nainštalovanú, automaticky zálohuje všetky fotky zhotovené fotoaparátom. Pokiaľ nemáte k dispozícii mobilný internet, je lepšie túto aplikáciu nastaviť tak, aby zálohovala len pri pripojení k wi-fi sieti. Šetríte tým vaše mobilné dáta.

Google vám ponúka aj Disk. Sem si môžete uložiť dokumenty, fotky z iného zdroja, možno aj nejaký film. U Google automaticky dostávate 15 GB cloudového priestoru. Do týchto dát sa započítavajú e-maily, dáta z aplikácie Disk a tiež Fotky. Každý e-mail, každá fotka, každý dokument pomaly, ale iste ukrajuje z pomyselného koláča, až kým vám voľné miesto nezmizne. Potom môžete dokúpiť ďalšie miesto, alebo využiť cloud iných poskytovateľov.  

Všetky dáta, ktoré uložíte do cloudu sú k dispozícii iba Vám. Nikto iný k týmto dátam nemá prístup, pokiaľ na to vy nedáte súhlas. Jediným potenciálnym nebezpečenstvom môže byť slabé heslo.  

Hlavnou výhodou cloudu je pohodlie zálohovania. Pri správnom nastavení, všetko zálohovanie a zdieľanie prebieha automaticky, vždy keď ste na Internete. Vďaka pravidelnému automatickému zálohovaniu neprídete o žiadne dáta, aj keď sa vám počítač alebo telefón rozbije alebo dôjde k strate zariadenia. Je totiž takmer pravidlom, že dáta bývajú obvykle drahšie ako zariadenie, v ktorom sú uložené. Preto ak takéto dáta máte, tak by ste si určite mali zaobstarať cloud, aby ste zaistili ich pravidelnú a včasnú zálohu.

[1] Telefón, tablet…

Cloudová platformaCloud computing

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://wiainternet.cz/co-je-cloud/.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady