Vytvorené: 18. 03. 2023 Tlačiť

Digitálne modely pre 3D tlač sa konštruujú v 3D modelovacích programoch ako sú AutoCAD, Blender, SolidWorks a im podobné.

Jedným dychom však treba dodať, že naučiť sa v týchto programoch pracovať nie je úplne jednoduchou záležitosťou - tým skôr, ak budete samouk a pre svoje zdokonaľovanie sa, budete využívať napríklad „len“ videá na Internete a tak podobne.

 

AutoCAD
Blender
SolidWorks

 

Presne z tohto dôvodu sa pravdepodobne minimálne v začiatkoch svojej 3D tlačiarskej kariéry budete primárne spoliehať na už predvytvorené 3D modely, ktoré sú sprístupnené ako výrobcami 3D tlačiarní, tak aj skúsenými užívateľmi na Internete. Ten totiž obsahuje viacero databáz hotových 3D modelov, ktoré sú často k dispozícii pod slobodnými licenciami a je možné ich voľne stiahnuť a využiť pre nekomerčné použitie.

Počítajte však s tým, že spravidla ide o jednoduchšie predmety, ktoré ich tvorcom nezabrali pri tvorbe príliš času. Väčšie projekty[1] si potom spravidla musíte kúpiť. Ich cena začína na jednotkách a končí väčšinou na desiatkach dolárov alebo euro.

3D modely sa modelujú v počítačových programoch pre 3D modelovanie. Preferovaným formátom väčšiny stolných 3D tlačiarní je STL.

Poslednou možnosťou, ako získať 3D model na vytlačenie, je naskenovať fyzický objekt pomocou 3D skenera. Ide o zariadenia, ktoré dokážu oskenovať tvar a povrch trojrozmerného predmetu a previesť ho do digitálnej podoby. V tomto prípade je však potrebné počítať s tým, že presnosť týchto skenov nebýva úplne stopercentná, kvôli čomu sa tak výsledný výtlačok nemôže rovnať s tlačou podľa digitálnej, naprogramovanej predlohy. Ak vám však ide o skopírovanie jednoduchších 3D predmetov, malo by to byť pomocou 3D skenu zvládnuteľné. Na ich tvorbu možno v súčasnosti využiť napríklad aj najrôznejšie mobilné aplikácie. Len myslite na to, aby váš telefón disponoval laserovými snímačmi typu LiDAR. 

Mali by ste vedieť:

Overené databázy s kvalitnými 3D modelmi na stiahnutie:

[1] Napríklad najrôznejšie postavy z videohier či priestorovo náročné predmety.
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://www.tonerpartner.sk/clanky/ako-funguje-stolna-3d-tlaciaren-zakladne-technologie-3d-tlace-25290sk39018/.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady