Vytvorené: 11. 04. 2020 Tlačiť

Základný obvod s využitím stlačeného vzduchu

 

Prvky obvodu a ich funkcie:

1xKompresor - vzduch s atmosférickým tlakom sa nasáva kompresorom, stláča a pod vyšším tlakom dopravuje do rozvodnej siete. Mechanická energia kompresora sa prevádza na potenciálnu energiu stlačeného vzduchu.

2xElektromotor - je zdrojom mechanickej sily kompresora. Prevádza elektrickú energiu na energiu mechanickú.

3xTlakový spínač - v závislosti od tlaku vzduchu vo vzdušníku ovláda chod elektromotora. Sú na ňom nastavené bod zopnutia pri dosiahnutí minimálneho tlaku a bod vypnutia pri dosiahnutí maximálneho tlaku vzduchu.

4xSpätný ventil - umožňuje prúdenie vzduchu z kompresora do vzdušníku a pri odstavení kompresora bráni prietoku stlačeného vzduchu v obrátenom smere.

5xVzdušník - slúži ako zásobník stlačeného vzduchu dodávaného kompresorom. Jeho veľkosť sa odvodzuje od výkonu kompresora. Čím je jeho obsah väčší, tým dlhšie sú intervaly medzi prevádzkou kompresora.

6xManometer - meria tlak vzduchu vo vzdušníku.

7xAutomatické vypúšťanie kondenzátu - zariadenie slúži na automatické odpúšťanie kondenzátu, ktorý sa vylúči ochladením vzduchu vo vzdušníku.

8xPretlakový poistný ventil - ide o zaistenie bezpečnosti a poistenie funkcie tlakového spínača. Pri dosiahnutí nastaveného tlaku odpustí vzduch do atmosféry a zabráni tak prekročeniu dovoleného prevádzkového tlaku vo vzdušníku.

9xVysúšanie stlačeného vzduchu vymrazovaním - ochladením stlačeného vzduchu na nízku teplotu sa odlúči vzniknutý kondenzát a tým sa dosiahne nízky rosný bod.

10xFilter hlavnej vetvy potrubia - tento filter odlúči hrubé mechanické nečistoty, kondenzát a olej pred vstupom vzduchu do hlavnej vetvy potrubia rozvádzajúcej vzduch v prevádzkarni.

Rozvod stlačeného vzduchu do miesta spotreby

Článok vyrobený s podporou spoločnosti SMC.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady