Autor: Igor Krucovčin, Doplnené 19. 03. 2024

Vytvorené: 22. 03. 2018 Tlačiť

Značka

 

Slúži na uskladnenie hydraulického oleja potrebného na činnosť mechanizmu, a tiež na odlúčenie vzduchu, vody a mechanických nečistôt z hydraulického oleja.  

K typickým prvkom tvoriacim nádrž patria:

  • č. 6 - samotná nádrž,
  • č. 7 - sacie potrubie,
  • č. 8 - filter nasávanej kvapaliny,
  • č. 9 - hydraulická kvapalina,
  • č. 10 - vlnolam (usadzovacia prepážka),
  • č. 11 - vypúšťacia skrutka,
  • č. 12 - otvor na čistenie,
  • č. 13 - olejoznak (ukazovateľ hladiny),
  • č. 14 - plniaci (nalievací) otvor,
  • č. 16 - spätné (prepadové) potrubie ukončené šikmým zrezaním.

 

 

Samotná nádrž (6) má dno sklonené, aby mechanické nečistoty klesali smerom k najnižšiemu bodu. V najnižšom bode nádrže býva umiestnený vypúšťací otvor. Ten je zakrytý vypúšťacou skrutkou (11). Vypúšťacia skrutka máva aj magnet na zachytenie kovových mechanických nečistôt. Vysoké nádrže sú vhodnejšie na odvod tepla z kvapaliny, široké na odstránenie vzduchu. V nádrži je uskladnená hydraulická kvapalina (9). Aby pri prúdení kvapaliny v nádrži nevzniklo nepriaznivé vlnenie, bývajú v nej umiestnené vlnolamy (10). Na obrázku sú vo vlnolame otvory, ktorými kvapalina môže prechádzať do časti nasávania, pričom vďaka týmto otvorom v priehradke vlnolamu sa ťažké kovové nečistoty usádzajú v časti spätného potrubia (16). Nasávacie a spätné potrubie majú byť od seba vzdialené čo najviac. Aby prúd kvapaliny vracaný späť do nádrže nenarážal na dno a nespôsoboval tak nadmerné vírenie usádzaných nečistôt, je spätné potrubie ukončené šikmým zrezaním (16). Nasávacie potrubie býva doplnené o filter nasávanej kvapaliny (8). Nádrž je ďalej vybavená olejoznakom (13) na kontrolu stavu hladiny. Na olejoznaku je vyznačená maximálna a minimálna úroveň hladiny kvapaliny v nádrži. Veľké nádrže majú samostatný kryt (12) umožňujúci čistenie vnútra nádrže bez nutnosti demontáže celej hornej časti. V hornej časti nádrže je nalievací otvor (14) s filtrom. Na vyrovnanie tlakov pri kolísaní hladiny musí byť nádrž odvzdušnená, preto  nalievací otvor býva zakrytý skrutkou s otvorom. 

V hydraulických zariadeniach dochádza pri ich činnosti k zahrievaniu kvapaliny. Toto zahrievanie je spôsobené trením kvapaliny a prechodom kvapaliny cez odpory. Pri stacionárnych systémoch je vzniknuté teplo odvedené nádržou. V prípade mobilných zariadení, keď je nádrž a aj množstvo kvapaliny malé, treba vzniknuté teplo z kvapaliny odviesť. Na druhej strane, ak hydraulické zariadenie pracuje v prostredí s výrazne nízkymi teplotami, je nutné najmä pri rozbehu zariadenia hydraulický olej najprv ohriať. Pri nízkych teplotách sa výrazne mení viskozita a olej je veľmi tuhý. Na chladenie či ohrev sa používajú tepelné výmenníky.

 

   
Hydraulický agregát
x
Nalievacia zátka
od spoločnosti
Hydroma SK, spol. s r. o.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady