Vytvorené: 11. 07. 2016 Tlačiť

Muž, ktorý stvoril televízor.

Jedným z otcov televízie – dá sa povedať, že prvým, ktorý si ju poriadnejšie zobral do rúk – je škótsky vynálezca John Logie Baird. Nebol to však vynálezca na prvý pohľad. Jeho učitelia mladého Johna opisovali ako tichého, nenápadného mladíka z duchovne založenej štvorčlennej rodiny. A na základnej škole v škótskom Helensburghu sa ešte asi neprejavovala jeho genialita, láska k elektrine a pohybujúcim sa obrázkom. Mal svojím spôsobom šťastie, pretože sa narodil vo fascinujúcej dobe, keď sa para vymieňala za novátorskú elektrinu. 

A tak sa po dlhoročných pokusoch a omyloch podarilo niečo neskutočné. V roku 1926 predstavil v Londýne prvý televízor. „Išlo o poltónový obraz rozložený pomocou Nipkowho kotúča na 30 riadkov s výmenou 5 obrazov za sekundu,“ opisuje udalosť portál Wikipedia. Bairda tento úspech ešte viac motivoval. 

O dva roky neskôr sa postaral o prvý transatlantický televízny prenos Londýn – New York. A, samozrejme, začal drieť aj na farebnej televízii. A čo si tento Škót zaumienil, to sa splnilo. Ako prvý na svete predviedol 3. júla 1928 televízny prenos vo farbe. Podľa portálu panorama.sk sa na miniatúrnej obrazovke zjavili červené a modré pruhy, modrá policajná helma, muž s vyplazujúcim jazykom a kytica kvetov. Magazín Nature o vtedy unikátom predstavení napísal: „Karafiáty mali prirodzenú farbu. Jahody v košíku lákali červeňou.“ 

Mladý vynálezca si nedal pokoj. Ako prví v meste mali pri dome elektrické osvetlenie. „Generátor na výrobu elektriny poháňal benzín a bol umiestnený v záhrade za domom,“ opisuje zručnosti vynálezcu portál. A aby toho nebolo dosť, zostrojil si aj telefonické spojenie s najbližšími susedmi. Jeho najväčšou láskou však bola celoživotne televízia. Zostrojil aj prístroj s menom Noctovisor, ktorý pomocou infračerveného žiarenia umožňoval nočné videnie.

Okrem televízie zahorel láskou tiež k pianistke Margaret Albuovej, s ktorou mal dve deti. Zomrel v roku 1946.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://hnporadna.hnonline.sk/vikend/330953-muz-ktory-stvoril-televizor.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady