Vytvorené: 20. 08. 2015 Tlačiť

Násilie sa vo filmoch objavovalo takmer od samého začiatku, počnúc prvým príbehovým nemým filmom, ktorým bol western Veľká vlaková lúpež (1903).

Strely, ktoré zasahovali múry, fľaše a ohrady, spočiatku naozaj vypálil strelec s ostrou muníciou. S tým sa však spájalo riziko zranení, takže sa museli vymyslieť iné spôsoby.

 

Prestrelka z Divokého západu
Keď Yul Brynner dostal pri prestrelke „smrteľný zásah“, vybuchla mu pod košeľou
bombička s pyrotechnickým prachom a roztrhla vrecko s „krvou“.

 

V scénach, v ktorých mali strely rozštiepiť drevenú stenu, odpálili v rovnakej chvíli výbušné kapsle so strelným prachom, vložené do steny.

Ľuďom, ktorý mali dostať zásah, pripevnili pod šaty podobnú kapsľu s kovovou doštičkou. Kapsľu elektricky odpálil technik pomocou drôtov, ktoré viedli ku „klávesnici“. Dochádzalo však k popáleninám a tržným ranám od úlomkov. 

Preto špecialisti na efekty vyvinuli „bombičky“ s malými, nedymovými, neželeznými výbušnými nábojmi. Možno ich odpáliť malými batériami, ktoré sa pripevnia hercovi na telo, pomocou drôtov z kontrolnej tabule alebo vysielačkou.

Pre scénu svojej „smrti“ vo filme Bonnie a Clyde (1967) mala herečka Faye Dunawayová pod oblečením ukryté množstvo takýchto bombičiek. Špecialista na efekty ich usporiadal, spojil drôtom s batériou umiestnenou za kamerou, a tou ich postupne odpaľoval. Do auta, v ktorom Bonnie zastrelili guľometom, najprv vytĺkli diery, do nich umiestnili bombičky a potom pretreli farbou. Telo Faye Dunawayovej sa zmietalo v kŕčoch, keď ho zasypal dážď striel. Vo filme Divá horda (1969) použili filmári množstvo falošnej krvi. Špecialista na efekty Bud Hulburd pripevnil k bombičkám latexové „vrecká s krvou“. Keď bombičky vybuchli, vrecká sa roztrhli.

Na vyvolanie dojmu, že niekoho zasiahol oštep, šíp alebo nôž, sa najčastejšie používa postup, pri ktorom sa zo vzduchového zariadenia vystrelí pozdĺž drôtu dutý projektil. Drôt sa pripevní ku kovovej doštičke, ktorú má herec pod šatami. Oštep letí pozdĺž drôtu a zabodne sa do korkového vankúšika na doštičke.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady