Vytvorené: 19. 06. 2014 Tlačiť

Typy nepríjemných kolegov:

1. Časovaná bomba: pri najmenšej príležitosti exploduje, potom zmĺkne a mlčí až do najbližšieho výbuchu.

  • Opatrenia: pomôžu pravidelné pochvaly, pretože dôvodom jeho výbuchov býva nahromadená  frustrácia.

2. Chronický hundroš: kritizuje všetko a všetkých bez pardónu a vyzvania, zraňuje uštipačnými poznámkami.

  • Opatrenia: hundrajte spolu s ním a preháňajte alebo mu pokojne a vecne vysvetlite čo si jeho hundraní myslíte.

3. Chválenkár: nevie toho veľa, no vytvára si okolo seba mýtus, že nejeden človek ho považuje za kompetentného.

  • Opatrenia: jeho vyhlásenia treba vždy prehodnoťte. Zovšeobecňovanie typu každý vie,  že... (kto  presne?) nenechajte len tak bez povšimnutia.

4. Intrigán: vyhľadáva slabé stránky kolegov, aby ich pred ostatnými znemožnil.

  • Opatrenia:  je nutné bezpodmienečne reagovať a zabrániť verbálnym útokom od chrbta. Vysvetlite mu, čo chcete dosiahnuť. V prípade núdze treba byť aj hrubý.

5. Neúnavný a najmúdrejší radca: vždy má na všetko vlastný názor, ustavične a s obľubou vám radí a poúča vás, ako robiť vašu prácu lepšie, bez opýtania komentuje každý váš krok. Pravdepodobne je to starší kolega, ktorý je presvedčený, že ho neprávom nepovýšili.

  • Opatrenia: povedzte mu, že si vážite jeho odbornosť a ak budete potrebovať jeho radu, obrátite sa naňho. O plnení svojich úloh však máte vlastné predstavy a najradšej ich vykonávate sám. Nebude to ľahký rozhovor. Ak sa naň necítite, kolegu ignorujte a nenechajte ho, aby sa vám dostal pod kožu. Keď vám dá ďalšiu nevyžiadanú radu, sucho poďakujte a povedzte, že o tom porozmýšľate. Ak sa budete cítiť frustrovaný, utešujte sa tým, že nie ste jediný, kto ho musí znášať.

6. Pesimista: nikdy  neverí  v  úspech,  vždy predpovedá neúspech a nič neurobí pre to, aby sa niečo podarilo.

  • Opatrenia: jeho stanovisko ešte väčšmi prežeňte, potom sa zastaví kdesi v strede. Možno ho využiť ako varovný systém. Často povie to, čo si myslia jeho kolegovia.

7. Surovec: strieľa na každého, kto sa mu postaví do cesty. Oháňa sa vetou: „Existujú mnohí, čo vás dokážu nahradiť“.

  • Opatrenia: vyčkajte kým sa vybúri, potom nastoľte rešpekt slovami: „Ak zmeníte tón, rád vám vysvetlím svoj postoj.“.

8. Vševedko: dokáže zabiť akúkoľvek spontánnosť, na každú poznámku reaguje dôležitým výrazom tváre, o všetko sa už pokúsil ale nejde to, po tom všetkom vás ešte unúva dôležitými rečami. Vždy musí mať pravdu a posledné slovo.

  • Opatrenia: je treba ho zneistiť otázkami: „Odkiaľ to viete?“, „Prečo to tak hovoríte?“, „Prečo je to tak?“, „Prečo to nechcete?“.

9. Zhadzovač: všetko odmieta, nič mu nie je dosť dobré. Ak sa niečo nepodarí, vedel to už vopred, ak sa niečo vydarí, aj to vedel už vopred.

  • Opatrenia: nasmerujte jeho šíp proti nemu, t.j. nech navrhne niečo iné a hneď to aj urobí.

10. Prerušovač: kedykoľvek sa rozprávate s iným kolegom si nájde spôsob ako sa do rozhovoru zamiešať. Odpovedá na otázky, ktoré sa pýtate druhých a už si ani nepamätáte, kedy ste v práci mali súkromnú konverzáciu.

  • Opatrenia: problému sa postavte a neznášajte kolegovo vmiešavanie sa stoicky. Keď nepríjemný spolupracovník odpovedá na otázky, na ktoré sa ho nikto nepýtal, dajte mu slušne, ale priamo najavo, že ste sa pýtali niekoho iného a poproste ho o chvíľu súkromia. Ak to nezaberie, svoje požiadavky zopakujte.

11. Ten, čo nič nerobí: vy neviete, kde vám hlava stojí a on zabíja čas na Facebooku alebo píše SMS-ky. Podobne sa správa každý deň, neplní si povinnosti, no vždy mu to akosi prejde.

  • Opatrenia: ak spolupracovník ovplyvňuje váš pracovný výkon, povedzte to šéfovi, no s dôrazom na pokles produktivity. Pokiaľ nie, nemiešajte sa, každý nakoniec dostane, čo si zaslúži.

12. Ten, čo nikdy nemlčí: rozpráva a rozpráva. Akosi sa mu vždy podarí zatiahnuť vás do nekonečnej konverzácie, a to najmä vtedy, keď musíte niečo súrne vybaviť.

  • Opatrenia: Buďte asertívny a spolupracovníkovi nedovoľte, aby vás oberal o čas. Jednoducho mu povedzte, že musíte nevyhnutne niečo dokončiť. Ak to nezaberie, rovno povedzte, že nemáte čas sa rozprávať.

13. Ten, čo všetko neznáša: neustále vyžaruje negativitu. Všetko a všetkých nenávidí a dbá na to, aby to bolo aj vidno.

  • Opatrenia: Skúste kolegove prejavy vnímať ako sarkazmus a obrátiť ich na žart. Ak to nepomôže, opakujte si, že človek, ktorý sa správa takto, musí byť ozaj nešťastný, a preto si nezaslúži odsúdenie.

 

 

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000157/1475481/5-typov-neznesitelnych-kolegov--Nedovolte--aby-vam-pili-krv-nadalej.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady