Vytvorené: 02. 06. 2014 Tlačiť

Tak ako ženy, aj muži prežívajú obdobie prechodu. Prechod u mužov sa odborne nazýva andropauza a dostavuje sa okolo päťdesiatky.

Žiaľ, muži nechcú o tom rozprávať a pri ťažkostiach odmietajú ísť za lekárom, ktorý by im mohol pomôcť. A tak pokles hladiny hormónov (testosterónu) mení muža nielen na nepríjemného frfľoša, ale hlavne na „ohrozený druh“. Samozrejme, i keď niektorí tvrdia, že andropauza je len posledným módnym hitom, skutočnosť a prax hovorí o inom.

Muži v andropauze utlmujú spoločenské kontakty, snažia sa byť prevažne doma, hľadajú samotu, uzatvárajú sa do seba, utiekajú sa k televízoru. Okrem toho, že sú vzťahovační, majú dojem, že ich nikto nechápe a na všetko reagujú podráždene. Je prirodzené, že takéto správanie začína plodiť aj konflikty v zamestnaní i v rodine. Okrem toho pribúdajú aj iné ťažkosti. Ubúda im svalová sila, naopak, pribúda tukové tkanivo a priberajú na hmotnosti. Dochádza k osteoporóze, zvyšuje sa počet cievnych a srdcových chorôb.

Pomoc je veľmi jednoduchá - ľahká diagnostika i liečba. Problémy zmierni alebo až úplne odstráni testosterón, čo je vlastne hormonálna substitučná liečba u mužov. V každom prípade je však nutné vyhľadať lekára - andrológa, sexuológa, urológa, a neodkladať návštevu lekára len z mužskej márnivosti. Samozrejme, ovplyvniť muža môže aj jeho partnerka, ktorá niekedy tieto zmeny zistí skôr ako on sám. Práve ona môže návštevu u odborného lekára iniciovať.   

Príznaky andropauzy:

  • strata záujmu o sex,
  • problémy s erekciou,
  • dlhodobé vyčerpanie, pocit únavy,
  • podráždenosť a depresie,
  • poruchy spánku,
  • potenie, búšenie srdca,
  • neschopnosť sústrediť sa.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady