Riziká - Antivírusový softvér (antivírus) a jeho typy, antivírusové techniky :)

Vytvorené: 29. 04. 2014 Tlačiť

Program, ktorého cieľom je identifikovať a eliminovať počítačové vírusy.

Typy antivírusových programov:

  • Jednoúčelovéxantivírusyx-xantivírusové programy, ktoré sa zameriavajú na detekciu, príp. aj dezinfekciu jedného konkrétneho vírusu. Nedajú sa použiť ako plnohodnotná antivírusová ochrana. Používajú sa len ak vieme, že máme v počítači konkrétny vírus. Na rozdiel od plnohodnotného antivírusového systému ponúkajú dôkladnejšiu dezinfekciu a ďaleko väčšiu rýchlosť. Väčšinou vznikajú len na detekciu/dezinfekciu hojne sa vyskytujúcich vírusov.
  • Balíkxjednoúčelovýchxantivírusovx-xide o obdobu jednoúčelového antivíru, s tým rozdielom, že tento druh antivírusu dokáže nájsť a odstrániť väčšie množstvo obvykle hojne sa vyskytujúcich vírusov.
  • Komplexnéxantivírusovéxsystémyx-xnajčastejšia forma antivírusových programov. Skladá sa z častí, ktoré sledujú všetky najpodstatnejšie vstupné miesta, ktorými by sa prípadná infiltrácia mohla do počítačového systému dostať (e-mail, www, média - CD-ROM, DVD, Flash...). Samozrejmosťou býva aj aktualizácia prostredníctvom internetu.

Všeobecné antivírusové techniky:

  • Porovnávacíxtestx-xantivírusový program si po inštalácii vytvorí databázu informácií o súboroch uložených na diskoch počítača. Potom porovnáva napríklad veľkosť spustiteľného súboru s údajom naposledy zapísaným do databázy. Pri zmene veľkosti spustiteľného súboru antivírový program upozorní na možnosť vírusovej nákazy. Možno totiž predpokladať, že veľkosť spustiteľného súboru sa nemení. Táto metóda detekcie vírusov nevyvoláva toľko planých poplachov ako napríklad metóda heuristickej analýzy. Na druhej strane autor nového vírusu môže obísť problém databázy informácií o súboroch priamo úpravou zápisu v tejto databáze.
  • Heuristickáxanalýzax-xspôsob podrobnej analýzy obsahov súborov na pevnom disku spojenej s vyhľadávaním rôznych podozrivých častí kódu (priame zápisy na disk, prevzatie kontroly nad operačným systémom). Heuristická analýza je všeobecne fungujúca metóda, ktorá nie je závislá na vírusovej databáze. Automaticky sa pri tejto metóde vykonáva test aj na známe vírusy. Ak je niektorý súbor označený ako napadnutý, prehľadáva sa v databáze vírusov a meno vírusu je vypísané, v opačnom prípade je vírus označený ako neznámy. Ak antivírusový program obsahuje tzv. plnú heuristickú analýzu (heuristická analýza s emuláciou kódu), vtedy sa antivírový program priamo pokúša emulovať (schopnosť napodobniť jeden systém iným) činnosť počítača pri spustení programu. Touto metódou môže antivírový program nájsť a odhaliť úplne nový, neznámy vírus, ktorý nie je obsiahnutý v databáze antivírového programu, ktorý prehľadáva súbory metódou skenovania. Táto metóda odhaľovania vírusov môže označiť za nakazené neznámym vírusom aj tie súbory, ktoré sú v poriadku. Stačí, keď vnútorná štruktúra kódovania bude podobná kódovaniu vírusov alebo ich správaniu.
  • Skenovaniex-xmetóda založená na porovnávaní reťazcov kódov vírusov obsiahnutých v internej databáze antivírového programu s reťazcami v skenovaných súboroch. Ak narazí antivírový program na súbor, ktorý obsahuje kód vírusu zhodný s kódom v internej databáze, ohlási nájdenie vírusu a pomenuje ho menom priradeným kódu v databáze. Takýto spôsob ochrany je veľmi spoľahlivý, na druhej strane úroveň ochrany závisí na aktuálnosti vírusovej databázy. Ak ju užívateľ nebude pravidelne a často aktualizovať, program proti novým vírusom nemá najmenšiu šancu. Najväčšou výhodou tejto metódy je jej rýchlosť, táto metóda sa preto používa pre pravidelné kontrolovanie pevného disku.
  • Rezidentnéxsledovaniex(Rezidentnýxštítx-xpri štarte počítača sa do operačnej pamäte automaticky zavedie rezidentný antivírus, ktorý monitoruje činnosť počítača. V prípade neobvyklých operácií (zápis do systémových oblastí diskov, modifikácie spustiteľných súborov a pod.) antivírový program ihneď upozorní na túto neobvyklú činnosť a čaká na reakciu užívateľa. Táto metóda je využívaná od doby, keď sú počítače dostatočne výkonné a majú dostatočnú operačnú pamäť, takže rezidentný antivírus systém prakticky nezaťažuje.
Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Ján Skalka, Cyril Klimeš, Gabriela Lovászová, Peter Švec, Informatika na maturity a prijímacie skúšky, Enigma, Nitra 2007, ISBN 978-80-89132-50-8.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady