Vytvorené: 05. 04. 2014 Tlačiť

1.xSúhrn právnych noriem upravujúcich vzťahy vznikajúce v súvislosti s vytvorením literárneho, vedeckého a/alebo umeleckého diela.

2.xSúhrn oprávnení, ktoré autorovi alebo jeho oprávnenému nástupcovi vyplývajú z noriem objektívneho práva.

 

 

Základným prameňom autorského práva je Autorský zákon a viacero medzinárodných zmlúv. Predmetom ochrany autorského práva je dielo[1]. Autorské právo zabezpečuje autorom výhradné práva na využívanie ich vlastných diel alebo na poskytnutie oprávnenia na ich používanie iným osobám, a tým získanie finančného ohodnotenia. 

Poznámka
Niekedy sa autor autorských práv vzdá. Sprievodný obrázok a text pod článkom má potom takúto formu:
Ja, držiteľ autorských práv k tomuto dielu, uvoľňujem toto dielo ako voľné dielo (public domain). Toto platí celosvetovo.
V niektorých krajinách to zákon neumožňuje; v tom prípade:
Udeľujem komukoľvek právo používať toto dielo na ľubovoľné účely, bez akýchkoľvek podmienok ak také podmienky nevyžaduje zákon. 
[1] Všetko, čo vymyslíme sami, je chránené naším autorským právom. Podobne, naopak, všetko, čo vymyslí, nakreslí, navrhne niekto iný, patrí jemu. Na toto musíme myslieť, ak sa mám na iných webových stránkach zapáči obrázok a povieme si, že by sa hodil aj na našu stránku. Ten obrázok vždy niekomu patrí, a ak je na stránke uvedené meno jeho autora, mali by sme ho skontaktovať a vypýtať si povolenie použiť jeho prácu. Ak ju potom použijeme na svojich stránkach, nezabudnime uviesť jeho meno. Veď ani nám by sa nepáčilo, keby niekto prevzal obrázky, ktoré sme sami nakreslili, strávili hodiny pri ich vytváraní a použil by ich na svojej stránke a nás by ani nespomenul (prípadne by sa niekto iný vydával za ich autora).
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady