Algoritmizácia a programovanie - Slovne popísané algoritmy - Delové gule a pyramídy :)

Vytvorené: 02. 04. 2014 Tlačiť

Matematikov zamestnávajú rozličné úvahy. Ktorýsi raz prišiel na to, koľko delových gúľ treba, aby z nich vytvorená pyramída pevne držala, nerozpadla sa. My sme to tiež skúsili vypočítať. Aby bola takáto pyramída pevná, musí vrchná guľa stáť na štyroch iných. Čiže na jednu guľu treba štyri, ktoré ju udržia. Ale ak by sme chceli vytvoriť ďalší rad, nemusíme (a ani nemôžeme) umiestniť pod každú z gulí ďalšie štyri. Niektoré musia byť spoločné pre viaceré gule. Po nakreslení, samozrejme, zistíme, že ich treba 9. No ak by sme chceli vypočítať napríklad, koľko gulí je potrebných na vytvorenie 10 radov, nákres by sme pravdepodobne urobili len veľmi ťažko a potrebnú informáciu by sme z neho aj tak neboli schopní vyčítať. Ako teda dokázal čosi také vypočítať tento šikovný matematik?

Spodná stena vzniknutej pyramídy je štvorcom, ktorého strana má vždy o jednu guľu viac ako poschodie nad ňou. Počet gúľ potrebných pre toto poschodie je vlastne jej obsahom, s tým rozdielom, že vždy má o jednu guľu viac. Ako sme už aj my dokázali zistiť, druhý rad mal 4 gule, čo sa rovná 22. Tretí rad obsahuje zas 9 gúľ, to sa rovná 32. Desiaty rad teda bude mať 102 , čiže 100 gúľ.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady