Fotografický prístroj (klasický fotoaparát, analógový fotoaparát) :)

Vytvorené: 29. 03. 2014 Tlačiť

Prístroj, ktorý umožňuje zachovať obraz fotografovaného predmetu na svetlocitlivej vrstve filmu. Film je uložený v komore, aby bol chránený pred osvetlením.

Predmet, ktorý chceme fotografovaním zobraziť, najprv zameriame hľadáčikom, potom zobrazíme objektívom fotoaparátu, pričom zaostrenie na blízky či vzdialenejší predmet sa deje zmenou vzdialenosti objektívu od filmu. Obraz, ktorý takto na filme vytvoríme, je zmenšeným a prevráteným skutočným obrazom fotografovaného predmetu. Moderné prístroje sa zaostrujú automaticky, pomocou vlastného diaľkomera. Množstvo svetla dopadajúceho na film závisí od doby osvitu, čiže osvetlenia filmu - zvolenú dobu zabezpečuje uzávierka a od nastavenia clony, t.j. od veľkosti vstupného otvoru objektívu. Pri starších fotoaparátoch sa vhodná kombinácia doby osvitu a clony nastavovala ručne, odhadom, na základe osobných skúseností fotografujúceho. Spoľahlivejšie však pracuje automat, ktorý zmeria osvetlenie fotografovanej scény či objektu a k pevne nastavenej dobe osvitu zvolí najvhodnejšiu clonu, alebo naopak, k pevnej clone najvhodnejšiu dobu osvitu. V prípade slabého osvetlenia upozorní, že treba použiť fotoblesk. Rozšírené sú aj technicky menej náročné poloautomatické fotoaparáty, ktoré priebežne merajú osvetlenie scény a upozornia fotografujúceho, ktorý mení pri zvolenej dobe osvitu ručne veľkosť clony, kedy má nastavenú optimálnu hodnotu.

 

Princíp fotografovania
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady