Vytvorené: 27. 02. 2014 Tlačiť

Funkciu šošoviek v ňom plnia elektrické a magnetické polia. Zväčšenie skúmaného objektu (môže byť až stotisícnásobné) sa dosahuje tým, že prúd elektrónov sa odráža od povrchu skúmaného objektu a dopadom na premietaciu plochu ho zobrazuje.

 

Elektrónový mikroskop používa zväzok elektrónov
na vytvorenie vysoko zväčšeného obrazu

 

Elektrónový mikroskop inak:

Významný úspech fyziky, ktorý veľmi obohatil ďalšie oblasti vedy, ako sú biológia a medicína, prišiel v podobe vývoja mohutných optických mikroskopov. Pre takýto mikroskop však existuje hranica, daná vlnovou dĺžkou svetla použitého na osvetlenie skúmaného predmetu, ktorá sa nedá posunúť zvýšením kvality výroby šošoviek.

V roku 1939 však americký fyzik ruského pôvodu Vladimír Zworykin (1889-1982) zostrojil mikroskop, využívajúci iný druh žiarenia. Namiesto svetla použil zväzky elektrónov a na ich zaostrenie použil elektromagnety, ktoré nahradili šošovky. Nesmierne zväčšený obraz predmetov s priemerom menším ako milióntina milimetra vzniká na obrazovke alebo je zachytený televíznou kamerou.

Elektrónový mikroskop v praxi ukázal platnosť ďalšieho významného princípu fyziky v 20. storočia. Zväzok elektrónov je vlastne prúdom subatómových častíc. V mikroskope sa však elektróny chovajú ako vlny, rovnako ako lúč svetla. To potvrdilo časticovo-vlnovú dualitu týchto častíc, ako to prvýkrát vyslovil v roku 1923 francúzsky fyzik Louis de Broglie (1892-1987).

Mikroskop

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady