Vytvorené: 29. 01. 2014 Tlačiť

Celkový súhrn vlastností a znakov výrobku alebo služby, ktoré im dávajú schopnosť uspokojovať vopred stanovené alebo predpokladané potreby.

V zmluvných vzťahoch sú identifikované potreby špecifikované, zatiaľ čo v iných vzťahoch by mali byť predpokladané potreby identifikované a definované. V mnohých prípadoch sa potreby v čase môžu meniť, čo predpokladá nevyhnutnosť periodickej revízie špecifikácií. Potreby sa obyčajne vyjadrujú ako vlastnosti a znaky so špecifikovanými kritériami: môžu zahŕňať hľadiská využiteľnosti, bezpečnosti, pohotovosti, bezporuchovosti, udržiavateľnosti, hospodárnosti a prostredia. Termín „kvalita“ sa nepoužíva na vyjadrenie stupňa dokonalosti pri porovnávaní, ani v kvalitatívnom zmysle pre technické hodnotenie. V týchto prípadoch sa musí k nemu pridávať iné podstatné alebo prídavné meno. Môžu sa používať napr. tieto termíny:

  • „relatívna kvalita“, keď sa výrobky alebo služby zaraďujú v závislosti od „stupňa dokonalosti“ alebo spôsobu porovnávania,
  • „úroveň kvality“ a „ukazovateľ kvality“, keď sa používajú presné technické hodnotenia v „kvalitatívnom zmysle“.

Kvalita výrobku alebo služby je ovplyvnená v mnohých etapách na seba pôsobiacimi činnosťami, ako sú navrhovanie, výroba alebo realizácia služby a údržba. Hospodárne dosiahnutie uspokojivej kvality zahŕňa všetky etapy slučky kvality ako celku: v niektorých prípadoch sa prínosy k celkovej kvalite v rôznych etapách slučky kvality určujú ich zvýraznením osobitne, napr.: „akosť ako výsledok návrhu“, „akosť ako výsledok výrobného vyhotovenia“. V niektorých informačných prameňoch sa kvalita deklaruje ako „vhodnosť na použitie“, „vhodnosť na daný účel“, „uspokojenie spotrebiteľa“ alebo ako „zhoda s požiadavkami“. Pretože tieto výrazy vyjadrujú iba určité stránky kvality, sú obyčajne potrebné obšírnejšie objasnenia, aby sa získal definitívny pojem.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady