Ako sa správať v cudzine - Francúzsko :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

Ak ide o ponúknutie tykania, Francúzi sa správajú veľmi zdržanlivo, a to nezávisle od toho, či sme prišli na dovolenku alebo služobne.

Zdravie

Veľmi výhodná je skutočnosť, že si nemusíme bezpodmienečne pamätať mená; ľudí môžeme pokojne oslovovať madame, monsieur alebo mademosielle. V služobnom styku sa tu používa krstné meno spojené s vykaním. V bežnom živote sa však nepoužívajú jednoduché odpovede „áno“ či „nie“, ale oui, monsieur alebo non, madame. Veľmi rozšírené je zdravenie s naznačovanými bozkami, čo však zostáva vyhradené pre veľmi dobrých známych. V obchodnom styku vystačíme s podaním rúk.

Bageta a omrvinky

Francúzi majú veľmi radi bagety plnené okrem iného aj rôznymi omáčkami. V ich príprave sú skutoční majstri. Bagety sa však často podávajú bez špeciálneho tanierika na chlieb. Preto nie je chybou, ak bagetu položíme na stôl vedľa taniera. Omrvinky nikomu neprekážajú.

Zvláštnosti pri obchodovaní

Vo Francúzsku sa veľmi zriedkavo používa podrobné plánovanie denného programu, preto nemôžeme očakávať presný začiatok rozhovorov. Veľmi sa tu celý schopnosť improvizácie a prispôsobivosť. Aj keď presnosť nehrá tú najdôležitejšiu úlohu, cudzinci by sa mali dostaviť presne, a to aj v tom prípade, že sa s meškaním počíta už vopred. V tejto krajine sa vysoko cení dobré jedlo a pokojné stolovanie. Ako nepísaný zákon tu platí heslo apres la poire et le fromage, teda „po ovocí a po syre“. Kým stolovanie nedospeje do uvedenej fázy, nemá sa začať hovoriť o obchodných záležitostiach. Po hlavnom jedle sa môže pri stole aj fajčiť.

ČO MÁME ROBIŤ

  • Ako oslovenie vždy používať madame, monsieur alebo mademoiselle.
  • Omáčku vytierať bagetou.

ČO NEMÁME ROBIŤ

  • Spomínať obchodné záležitosti počas stolovania.
  • Nosiť obnosené šatstvo.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady