Ako sa správať v cudzine - Fínsko, Nórsko, Švédsko a Dánsko :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

Zdravenie

Fíni sú ochotní prejsť čo najrýchlejšie na tykanie. Nóri zostávajú pri vykaní, ako oslovenie sa používa priezvisko. Vo Švédsku a Dánsku je skôr v kurze krstné meno a tykanie. Akademické tituly sa používajú len v písomnom styku.

Fínov potešia slová hyvää paivää (Dobrý deň), kiitos (ďakujem) a näkemiin (Dovidenia). Fíni sú veľmi slušní, tak preto často ďakujú (kiitos).

Zvláštnosti pri obchodovaní

Veľkou výhodou v obchodnom styku je skutočnosť, že v Škandinávii hovorí veľa ľudí veľmi dobre po anglicky. Veľmi si tu cenia pozornosť a vecnosť. Dôveru tu považujú za jeden z najdôležitejších faktorov, ale všetky dohody sa okamžite zakotvujú v písomnej podobe. Švédi nemajú radi nečakané a spontánne rozhodnutia a nemajú radi ani pokusy o urýchlenie rozhodovania, pretože si všetko radi dôkladne premyslia. Preto tu budeme musieť vynaložiť trocha viac trpezlivosti.

Tiež dôležité

Vo Fínsku je veľmi drahý alkohol (podobne ako vo všetkých škandinávskych krajinách). Zdôvodňuje sa to štátnou zdravotnou politikou. Zdanením alkoholu sa subvencuje zdravotníctvo. Ak sme hosťami škandinávskej rodiny, treba si vopred overiť, či by im ako darček nevyhovovala fľaša značkovej liehoviny. Niektoré rodiny ,,dúfajú“, že dostanú práve takýto darček, no v iných sa hnevajú. Škandinávia nemá príliš v láske fajčiarov, preto sa tu fajčí zásadne v uzavretých priestoroch. Do bytu sa nevstupuje v topánkach z ulice, pred vstupom do bytu sa treba vyzuť.

Sauna v Škandinávii

Sauna sa v Škandinávii považuje za úplne normálnu vec. Musíme byť pripravení na pozvanie; ak ho odmietneme, často narazíme na nechápavé pohľady. Ak z nejakých príčin nechceme ísť do sauny, musíme mať už vopred pripravenú vhodnú výhovorku. ,,Nachladnutie“ nie je práve najlepší nápad, pretože hostitelia povedia, že je to vynikajúci prostriedok na vyliečenie. Oveľa lepšie bude znieť, ak povieme, že nám to zakázal lekár kvôli krvnému tlaku.

ČO MÁME ROBIŤ

  • Pred vstupom do súkromného bytu si vyzuť topánky.

ČO NEMÁME ROBIŤ        

  • Fajčiť bez dovolenia.
  • Spájať súkromný život s obchodovaním.        
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady