Vytvorené: 11. 12. 2013 Tlačiť

Bulharskú kuchyňu po stáročia ovplyvňovali kuchyne okolitých národov, a tak vidíme v bulharskej gastronómii prvky rumunskej, juhoslovanskej, ba aj maďarskej kuchyne. Pri príprave mäsa však prevláda vplyv gréckej a tureckej kuchyne.

V kultúre stravovania dosiahli Bulhari nebývali rozmach v období po druhej svetovej vojne vďaka rýchlym tempom sa rozvíjajúcemu sa poľnohospodárstvu, ktoré disponuje s veľkým výberom potravín. Keď k tomu pripočítame morské ryby, raky a mäkkýše, zisťujeme, že bulharská kuchyňa má veľký výber potravín z domácich zdrojov.

Polievky. Najobľúbenejšia je na celom svete známa čorba - polievka s kyslastou príchuťou a bohatá na zeleninu. Vložka do tejto polievky sa pripravuje vo forme guliek z mletého kuracieho, baranieho a teľacieho mäsa. Ďalšia známa polievka je tarator, ktorá sa pripravuje zo surových uhoriek, z kyslej smotany, z olivového oleja, z orechov, z cesnaku a zo zelenej petržlenovej vňate.

Mäsité pokrmy. Na prípravu pokrmov používajú Bulhari mäsá jatočných zvierat a hydiny, najobľúbenejší druh mäsa je baranie mäso. Pečená baranina patrí medzi sviatočné jedlá. Veľkú obľubu majú aj zmesi mletých mias, ktoré sa upravujú ako klobásy, čevabčiči (kebapčety), alebo sa používajú ako plnky. Mäsité pokrmy sa dopĺňajú veľkým množstvom rajčiakov, zelenej papriky, baklažánu a cibule. Na prípravu pokrmov ako aj šalátov sa používa takmer výhradne olivový alebo slnečnicový olej. Príslovečné pre bulharskú kuchyňu sú ostré druhy korenín (napr. čubrica[1]), cesnaku, veľké množstvo olejových šalátov zo surovej zeleniny pripravené z cibule, z uhoriek, z paradajok alebo zmiešané, ktoré sa dochucujú jogurtom. Veľmi obľúbené jedlo je pečená paprika. Zo strukovín je najobľúbenejšia fazuľa.

Ako prílohy sa podávajú ryža, zemiaky a biely chlieb a to vo veľkom množstve. 

Šaláty. Najznámejším je šopský šalát.

Osobitnou špecialitou bulharskej kuchyne sú výrobky z mlieka. Na prvom mieste je to jogurt, ktorý sa prisladzuje cukrom. Z ďalších výrobkov z mlieka sú to syry, ako ovčí syr kaškaval, podobný nášmu oštiepku a iné.

Múčniky. Namiesto múčnikov Bulhari radi konzumujú čerstvé ovocie. Pripravujú však aj múčniky, a to väčšinou poliate fondánom. Veľmi obľúbené sú orechové, mandľové a lieskovcové medovníky. Okrem týchto múčnikov sa pripravujú aj rozličné druhy závinov, ktoré sa plnia tekvicou a makom alebo ovčím syrom (banice).

Nápoje. Kávu konzumujú Bulhari na turecký spôsob. Vína sú väčšinou ťažké a sladké. K jahňacine a baranine majú radi červené alebo ružové vína. Z nealkoholických nápojov sú to najmä prírodné zeleninové a ovocné šťavy. Z alkoholických nápojov je vo svete známy vínny destilát Pliska.

Bulharské špeciality

 

[1] Zmes korenia, ktorú tvorí sladká aj pálivá paprika, čierne a biele korenie, soľ a hlavne saturejka. Tá dodáva zmesi typickú chuť a vôňu. Korenie vôňou pripomína ligurček a je typické pre celú balkánsku kuchyňu.

Bulharské recepty

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady