Vytvorené: 07. 12. 2013 Tlačiť

Zbierka sušených rastlín.

Slovo má pôvod v latinčine, pôvodné slovo herba znamená rastlinu. V stredoveku sa herbár chápal ako kniha o liečivých rastlinách (hortus sanitatis, materia medica, das Kräuterbuch) a zaoberal sa popisom rastlín a ich liečivými účinkami. Stredoveké herbáre prinášali množstvo informácií o účinkoch bylín a ich príprave, ktoré sa využívali v liečiteľstve, mali vysokú odbornú úroveň a v meštianskych domácnostiach sa používali ako praktické príručky k liečeniu a často aj k vareniu.

Najstarším herbárom vo fondoch Slovenskej národnej knižnice je herbár Johannesa von Cubu Hortus sanitatis, ktorý bol vytlačený v roku 1485 u Petra Schöffera v Mohuči. Dielo obsahuje zoznam liečivých rastlín, stromov, hornín, ich popisy, výskyt a ich využitie na liečebné účely.

Dodnes najznámejší herbár je Mattioliho herbár zo 16. storočia. Jeho pôvodca, Pietro Andrea Mattioli, bol taliansky lekár a botanik a jeho záujem o botaniku pramenil zo záujmu o lekárske využitie rastlín. Mattioli pôsobil aj v Prahe ako osobný lekár arcikniežaťa Ferdinanda Tyrolského a v roku 1562 vyšlo v preklade Tadeáša Hájka z Hájku české vydanie jeho herbára.

Literárne pramene uvádzajú, že najstaršia slovenská herbárová zbierka je zbierka mnícha Cypriána (1724-1775) z Červeného Kláštora v Pieninách z roku 1762. 

 

Z herbáru mnícha Cypriána

 

Zdroje
Prevzaté a upravené z:
·-http://dikda.eu/herbar-zbierka-susenych-rastlin/
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady