Autor: Lukáš Kolarčik (0948 020 085, Pondelok až Piatok, od 08:00 do 20:00)

Vytvorené: 24. 04. 2021 Tlačiť

I. pilier dôchodkového systému Slovenskej republiky (SR), ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa je priebežný systém.

Ide o povinný systém, do ktorého musia všetky osoby vykonávajúce zárobkovú činnosť platiť odvody. Sociálna poisťovňa tieto vyzbierané peniaze obratom (hneď) používa na výplatu dôchodkov pre súčasných dôchodcov.

To znamená, že pre nás sa v ňom nesporia žiadne peniaze na náš budúci dôchodok. Keď aktívny občan odíde do starobného dôchodku, Sociálna poisťovňa mu bude pravidelne vyplácať starobný dôchodok, ktorý bude závisieť od aktuálnej ekonomickej situácie. Okrem starobných dôchodkov Sociálna poisťovňa z týchto peňažných príspevkov vypláca aj pozostalostné dôchodky a invalidné dôchodky.

 

 
Takto funguje I. pilier

 

Podstatou tohto systému je úzka previazanosť na ekonomickú aktivitu občanov a ich príjem. Tento systém môžeme nazvať sociálne spravodlivý, pretože dnes aktívni ľudia sa skladajú na dôchodky terajších dôchodcov, ktorí si po odpracovaných rokoch zaslúžia pracovný oddych.

História vzniku I. piliera

Tento dôchodkový model, tzv. Bismarckov systém, vznikol na konci 19. storočia v Nemecku. Systém vychádzal z vtedajších aktuálnych sociálnych údajov, kedy bolo relatívne veľa pracujúcich a s tým súvisiaci aj dostatočný prísun peňazí pre malý počet dôchodcov. Systém počítal s tým, že veľa ľudí sa dôchodku nedožije, a ak áno, dĺžka života na dôchodku bude veľmi nízka.

Aktuálna situácia

Dnes už vieme, že tento systém, aj keď je sociálne spravodlivý je trvalo neudržateľný. Demografia[1]  nám ukazuje, že dĺžka života sa predlžuje približne o 2 roky každých 10 rokov[2]. Populácia starne, a keď na väčší počet penzistov nebude dostatok aktívne pracujúcich, ktorí sa skladajú na dôchodok starším, nastane problém v priebežnom systéme dôchodkového sporenia.

Pripájam mnou vyhotovené grafické znázornenie demografického obratu SR, ktorý jasne hovorí o malom počte novonarodených detí a dlhšom živote ľudí na dôchodku. Jednoducho povedané,  Slovensko starne, a preto systém I. piliera tak ako ho poznáme dnes, je trvalo neudržateľný.

 

  x
Veková štruktúra obyvateľstva SR v roku 1945
 
Veková štruktúra obyvateľstva SR v roku 2019
     
Predpokladaná veková štruktúra obyvateľstva SR v roku 2040

 

Pretože štát nám nevie garantovať naše budúce dôchodky, z dôvodu aktuálnej pôrodnosti a dlhšiemu dožívaniu sa ľudí na dôchodku, zodpovednosť za naše dôchodky preniesol na nás. A to tak, že v roku 2005 vznikol II. pilier.

Moje odporúčania

  • Aj keď II. pilier nie je stopercentným riešením dôchodkov, umožňuje nám to odkladať si aspoň časť aktuálnych odvodov na svoj tzv. dôchodkový účet. Tieto peniaze si cez správcovské spoločnosti vieme zhodnocovať na kapitálovom trhu a navýšiť si tak dôchodky o niekoľko 10-tok ÷ niekoľko 100-viek €, v závislosti od správnosti nastavenia II. piliera.  
  • Mojim odporúčaním je preto jednoznačne vstúpenie do II. piliera a jeho kvalitné nastavenie. Viac informácii nájdete v mojom článku II. pilier.

Lukáš Kolarčik

[1] Veda o populácii.
[2] Vďaka lepšiemu zdravotníctvu a životospráve.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady