Autor: Michal Sejč

Vytvorené: 03. 11. 2020 Tlačiť

Elektrický stroj, ktorý sa používa na zmenu veľkosti striedavého elektrického napätia. Umožňuje napätie zmenšiť, ale aj zväčšiť bez zmeny frekvencie. 

Samotná konštrukcia pozostáva z feromagnetickej kostry, je to druh kovu, ktorý sám o sebe nie je magnetický, ale dokáže sa pri pôsobení externého magnetického poľa na určitú dobu zmagnetizovať. Na tejto kostre sú navinuté najmenej dve cievky. Označujú sa ako primárna a sekundárna, alebo ako primárne a sekundárne vinutie. Tieto cievky by mali byť umiestnené tak, aby bola medzi nimi čo najväčšia vzájomná magnetická väzba. Cievka je vlastne elektrický vodič navinutý na nosnú kostru (na feromagnetickú kostru transformátora). Ak sa do vodiča primárnej cievky pustí striedavý elektrický prúd, cievka začne vytvárať striedavé magnetické pole. Toto magnetické pole začne pôsobiť na druhú (sekundárnu) cievku transformátora a tým sa v nej vytvorí elektrické napätie. 

Pomer napätí na cievkach sa označuje ako transformačný pomer. Ten je úmerný pomeru počtu závitov na jednotlivých cievkach a označujeme ho ako koeficient n. Počet závitov sa označuje ako N1 pre primárnu cievku a N2 pre sekundárnu cievku. 

U1/U2 = N1/N2I2/I1 = n

Ak má primárna cievka väčší počet závitov ako cievka sekundárna, výsledná hodnota napätia bude menšia. Teda, bude sa jednať o transformáciu nadol. V opačnom prípade sa bude jednať o transformáciu nahor a výsledné napätie bude väčšie ako napätie vstupné.

 

Schematická značka tranformátora

 

Transformátor

 

. .
Kovové jadrá (trafoplechy), typ: EE, EI a M

 

x Cvičebnica elektrotechniky/hárok 8

  

Transformátor jednoduchoNapájací obvod (napájací zdroj), transformátor, usmerňovač, filter, stabilizátor

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady