Vytvorené: 31. 05. 2020 Tlačiť

Slovenský fotograf, stavebný technik, dlhoročný vedúci fotoklubu v Nitre.

Narodil sa 30. novembra 1934 v Starom Tekove, okres Levice.

Po maturite na Vyššej priemyselnej škole stavebnej v Bratislave v roku 1954 začal pracovať v Pozemných stavbách Nitra, najprv v Leviciach a od roku 1957 v Nitre.

Amatérskemu fotografovaniu sa začal vážnejšie venovať od roku 1960, po narodení jeho prvej dcéry. Svoj záujem smeroval najskôr na ľudí a prírodu rodného kraja, až jeho objektív v roku 1966 zakotvil v ľudovom umení, zosobnenom najmä v krásach ľudového kroja. Úspešne zaznamenal ľudové tradície, kroje i ľudovú architektúru. Je autorom vyše tisíc fotografií tanečníkov a spevákov z rozličných folklórnych súborov. Krása výšiviek na slovenských ľudových krojoch ho podnietila aj k ďalšej záľube, k vyšívaniu. Dodnes povyšíval okolo sto obrusov, niekoľko obrazov, miniatúrnych obrázkov a rôzne stolové prestierania.

Milan Hlôška sa zúčastnil na mnohých domácich a zahraničných amatérskych fotografických výstavách. Je držiteľom viacerých ocenení, ktoré mu boli udelené Národným osvetovým centrom v Bratislave, Okresným národným výborom v Nitre ako aj obcou Starý Tekov.

 

Fotograf pán Hlôška


Z jeho fotografickej činnosti vznikla v roku 1984 obrazová publikácia o slovenských krojoch Od Tekova vietor veje s textom Andreja Chudobu. V roku 2008 vyšlo druhé, doplnené a opravené vydanie tejto publikácie v novej grafickej úprave. Je spoluautorom publikácií Cez močenské lúky (2009), Tou pukanskou bránou (2010), Recepty nitrianskych starých mám (2013) a iných.

V súčasnosti sa naďalej venuje fotografovaniu krojov a folklóru, ktoré ako sám tvrdí sú jeho životom a ich zaznamenávanie jeho koníčkom.

 

x x

 

Fotografie pána fotografa Milana Hlôšku priebežne doplňujeme do sekcie Diela - Ľudu zo Slovenska - Kroje.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady