Dokáže naše školstvo pripraviť mladých ľudí pre prax? :)

Autor: Stanislav Boledovič

Vytvorené: 08. 04. 2020 Tlačiť

V anonymnom prieskume sme sa reprezentatívnej vzorky občanov spýtali, ako hodnotia kvalitu školstva. Až 82 % ľudí vyjadrilo pocit, že naše školstvo zlyháva v schopnosti pripraviť mladých ľudí do života.

Výsledok ma neprekvapil. Zvláštne však je, že napriek veľkej nespokojnosti ľudia málokedy diskutujú o kvalite vzdelávania. Dokážeme sa veľmi rozčúliť, keď nám diera v ceste poškodí auto, ale málokedy si pri pive spoločne zúfame nad kvalitou školy. Prečo je to tak? Možno aj preto, že školstvo je pre nás „čiernou skrinkou“. Rodič odvedie ráno dieťa do školy a potom si ho poobede vyzdvihne. Rovnako, ako keď ráno privezieme auto do servisu a poobede si ho vyzdvihneme. Aj keby sme veľmi chceli, nedokážeme kontrolovať prácu technikov, či s našim autom robia to, čo treba. Vieme skontrolovať iba výsledok – či už prestala svietiť kontrolka oleja, či je prasknuté sklo vymenené za nové. Čo ukazujeme rodičom ako výsledok vzdelávania ich detí? Známky. Tie pritom hovoria o kvalite vzdelávania veľmi málo. Rodičia sa navyše prostredníctvom známok nedozvedajú vždy pravdu, pretože v niektorých prípadoch sú tie známky až podozrivo dobré. Mnohí rodičia cítia, že na Slovensku nie je v školstve všetko „s kostolným poriadkom“. No my ich opíjame známkami a chlácholíme, že ich dieťa je vzdelávané dobre. A to je chyba. Istý múdry pán mi raz povedal, že žiadne reformy nedokážu zvýšiť kvalitu školstva, že školstvo zmenia iba emócie a záujem rodičov. No my robíme rodičov bezzubými. Oberáme ich o (negatívnu) emóciu, ktorú by mali, keby videli, že rozbité okno je stále rozbité a že pneumatika týždeň po oprave znova vyfučala. Školstvo zlepšíme až vtedy, keď budeme rodičom hovoriť pravdu o tom, akú kvalitu vzdelania ich dieťa dostáva. Napríklad tak, že budeme hodnotiť atmosféru na škole a schopnosť učiteľa deti inšpirovať, že pri testovaní nenecháme žiakov odpisovať a cez maturity nepustíme tých, ktorí sa nepripravili. Emócie dávajú „grády“ našim konverzáciám a mobilizujú k činu. Iba emócie dokážu naštartovať rodičov, aby preložili dieťa na inú školu, alebo aby tlačili na politikov, nech presunú do školstva peniaze z iných rezortov. Rodičia môžu byť najväčším bojovníkom za učiteľov a za dobré školstvo. 92 % z nich je na našej strane a súhlasí, že školstvo upadá. Každý rodič je pripravený bojovať za budúcnosť a úspech svojich detí. Musíme im však prestať podávať sedatíva[1].

[1] Sedatívum je druh lieku, ktorý potláča vplyv centrálnej nervovej sústavy, a tak spôsobuje pokoj, uvoľnenie, znižuje strach, spavosť, spomalené dýchanie, trasľavú chôdzu, zhoršené vnímanie a spomalenie reflexov. Sedatíva sa označujú aj ako upokojujúce prostriedky, trankvilizéry, antidepresíva, anxiolytima, soporifika alebo prášky na spanie. Pri predávkovaní môžu spôsobiť stratu vedomia a smrť.

Ako zvýšiť kvalitu vzdelávania?

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady