Autor: Jaroslava Koníčková

Vytvorené: 08. 04. 2020 Tlačiť

Viem, že mnohí učitelia vnímajú svoje postavenie ako nezávidenia hodné, ponižujúce, ba priam traumatizujúce. Učiteľ musí dennodenne zápasiť s finančnými problémami, aroganciou nielen zo strany žiakov, ale často aj rodičov a okrem učenia musí riešiť tisíc ďalších vecí. Ale aj napriek tomu je tu predsa len niečo, čo učiteľovi dáva právo byť hrdým na svoje povolanie. Učiteľstvo je priam dream job! Prečo?

1. Je to maximálne tvorivá práca. Veď si len spomeňte, koľko ste v poslednom období pripravili kultúrnych programov, prezentácií, scénok, pracovných listov a záverečných prác! Koľkokrát ste za posledné obdobie boli okrem učiteľov aj režisérmi, scenáristami, spisovateľmi, hercami, koučmi, výtvarníkmi, spevákmi, športovcami?

2. Učiteľ sa stále učí a vďaka tomu má prehľad o novinkách, jeho myseľ je vo forme a zostáva dlho mladý. Vzhľadom na to, že je stále v kontakte s mladou generáciou, nemôže zastať, a to ho stále poháňa vpred.

3. Učiteľ sa často smeje. Na hodinách to nie je vždy ružové, ale pravda je taká, že učiteľ, najmä ten, ktorý učí malé deti, sa smeje častejšie ako ľudia v iných povolaniach.

4. Učiteľ si pestuje vytrvalosť. Dokáže čakať na výsledok, vie byť zhovievavý, odpúšťajúci a empatický. To z neho robí lepšieho človeka v škole, ale aj v súkromí.

5. Učiteľ dokáže byť nápomocný. Dnes všeobecne existuje tendencia starať sa len o seba. No učiteľ nie je slepý voči potrebám a problémoch druhých. Veď pri deťoch to ani ináč nejde, ich úsmev a nevinné oči (hlavne tých maličkých) v učiteľoch prebúdzajú altruizmus, ktorý je pre dnešný svet viac než potrebný.

6. Učiteľ dokáže počúvať ostatných. Mnohí učitelia majú vypestovanú obdivuhodnú vlastnosť – schopnosť počúvať. Vďaka tejto vlastnosti môžu mať veľa priateľov, a to je pre vyčerpaného učiteľa ďalší zdroj pozitívnej energie.

7. Učiteľ sa dokáže pozerať na svet očami dieťaťa. Niekedy je to obrovská výhoda, ktorá učiteľom pomáha vidieť svet krajším, ako v skutočnosti je.

8. Práca pre iných prospieva aj nám. Učitelia nie sú draví, skorumpovaní a bezohľadní karieristi bez svedomia. Práve naopak, väčšinou sú veľmi skromní, zodpovední a pracovití. Z hľadiska rozvoja osobnosti sú to pozitívne vlastnosti, ktoré majú priaznivý vplyv na duševnú rovnováhu a pocit šťastia. Ján Hnízdil, odborník v oblasti komplexného rehabilitačného lekárstva, povedal: „Práca, ktorá prináša osoh čo najväčšiemu počtu ľudí, je najzdravšia.“ Podľa vedeckých zistení Sonje Lyubomirskej, profesorky na University do California, pocit šťastia prináša predovšetkým tvorivosť, ochota pomáhať, láskavosť, súcit a pokora. Takmer všetky tieto javy sprevádzajú učiteľov každý deň.

Keby si učitelia viac uvedomovali svoje významné postavenie v spoločnosti, nenahraditeľnosť ich práce a všetky pozitívne veci, ktorými je nabitý ich bežný život, asi by boli šťastnejší. A to aj napriek tomu, že majú veľmi nízke mzdy. Dnešná doba preferuje konzum, hedonizmus, a pocit vlastníctva, ale z dlhodobého hľadiska práve vďaka pozitívnym morálnym hodnotám môžu byť v budúcnosti učitelia považovaní za tých, ktorí to nevzdali ani v čase marazmu a zostali ľuďmi. Takže, milí učitelia, buďme v dobrom slova zmysle pyšní našu prácu. Hoci nebudeme nikdy bývať v obrovských vilách a nebudeme jazdiť v luxusných autách, skutočnosť, že robíme pozitívne veci pre svet, by mohli byť silným hnacím motorom nielen na to, aby sme to nevzdali, ale aj pri formovaní osobného pocitu šťastia.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady