Vytvorené: 29. 03. 2020 Tlačiť

Keď je molekula vône inhalovaná do nosovej dutiny, ako prvé ju zacítia čuchové bunky, ktoré sú súčasťou čuchového epitelu. Čuchový epitel pozostáva z dvoch malých plôch čuchových nervov (z ktorých každý má asi 1 cm2), ktoré sa nachádzajú na povrchu nosovej dutiny. Čuchové bunky v čuchovom epiteli sú špeciálne nervové bunky, z ktorých vychádzajú chĺpky (malé vlásočné štruktúry), od dendridov do nosovej dutiny. Každý z týchto chĺpkov má receptory, ktoré sa viažu na konkrétny typ molekuly vône. Keď sa molekula vône naviaže na receptor na chĺpku čuchovej bunky, čuchová bunka pošle signál cez riečicovitú platňu (kosť na klenbe nosnej dutiny) do čuchového bulbu. Čuchový bulbus potom tieto impulzy pošle po laterálnej čuchovej dráhe do piatich rôznych štruktúr mozgu, vrátane amygdaly (ktorá je zodpovedná za uchovávanie a uvoľňovanie emocionálnej traumy), predného čuchového kortexu (ktorý pomáha spracovať vône), mezolimbickej dopamínovej oblasti, kortexu pyriformis (ktorý posiela signál do iných štruktúr, ktoré vytvárajú vedomé vnímanie vône) a entorinálneho kortexu (ktorý spracúva stimuly pred ich odoslaním do hipokampusu, mozgového centra dlhodobej pamäte). Anatomicky je čuchový systém úzko prepojený s limbickým systémom mozgu. Do limbického systému patria štruktúry ako hipokampus (dlhodobá pamäť), amygdala (emócie), hypotalamus (atonómny nervový systém a hormóny) a opáskový závit (reguluje krvný tlak, srdcový tep a pozornosť).

Vďaka tomu, že čuchový systém je tak úzko prepojený s limbickým systémom, majú éterické oleje taký výrazný fyziologický a psychologický vplyv.

 

Čuchový systém
 
Zdroje
Prevzaté a upravené z:
xMODERN ESSENTIALS - Sprievodca éterickými olejmi na terapeutické použitie.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady