Vytvorené: 13. 01. 2019 Tlačiť

Anglický moreplavec, ktorý tri razy plával okolo sveta, urobil veľa objavov v Tichomorí, na pobreží Nového Zélandu a Austrálie a dostal sa až k Antarktíde.

Roku 1728 sa v rodine chudobného vidieckeho remeselníka v Anglicku narodil jeden z najväčších moreplavcov všetkých čias - James Cook[1]. Vlastnou usilovnosťou sa vypracoval z obyčajného plavčíka až na kapitána.

Počas anglicko-francúzskej vojny o Kanadu prebádal Cook záliv sv. Vavrinca. Ako štyridsaťročnému zverili Cookovi vedenie výpravy, ktorá mala prebádať ostrov Tahiti a súčasne urobiť dôkladné astronomické pozorovania počas prechodu Venuše pred Slnkom. Koncom augusta 1768 vyplávala Cookova loď Endeavour na západ. Po doplnení zásob na Madeire pokračovala výprava k brehom Južnej Ameriky a potom Magalháesovou „južnou cestou“ do Tichého oceánu. Dňa 3. júna 1769 uskutočnil Cook určené pozorovanie a na spiatočnej ceste prebádal ďalšie tichomorské ostrovy. Oboplával Nový Zéland, došiel k východnému pobrežiu Austrálie a dokázal, že austrálsky kontinent nie je spojený s Novou Guineou. Cez Indický oceán sa v júni 1772 vrátil do Anglicka.

Druhá expedícia pod vedením Jamesa Cooka mala definitívne odhaliť všetky záhady „južnej pevniny“ - Antarktídy. Na lodiach Resolution a Adventure sa dostal až k šesťdesiatej rovnobežke, kde sa mu postavili do cesty ľadovce. Nakoniec dorazil k Novému Zélandu. Postupne prebádal ďalšie tichomorské ostrovy - Fidži, Nové Hebridy, objavil Novú Kaledóniu a ďalšie. Roku 1775 sa Cook vrátil. O necelý rok nato sa vydal na svoju poslednú veľkú výpravu. Opäť dorazil na Nový Zéland a odtiaľ pokračoval k skupine neznámych ostrovov, ktoré dnes nesú jeho meno - Cookove ostrovy. Na Havajských ostrovoch vznikla roztržka s domorodcami a Cook sa 14. februára 1799 stal obeťou konfliktu.

[1] Vyslov džejms kúk.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady