Vytvorené: 21. 02. 2018 Tlačiť

Konrad Zuse, Alan Mathison Turing (1912-1954) a Howard Aiken (1900-1973) boli priekopníkmi elektronického spracovania dát a konštruovania počítačov. Inžinier Konrad Zuse sa vo všeobecnosti považuje za vynálezcu počítača. Roku 1941 predstavil prvý počítač riadený programom Z3, ktorý zvládal riešiť všetky základné počtové úkony, ako aj kvadratické rovnice.

Nemecký vedec, vynálezca, podnikateľ a projektant programovo riadeného počítacieho stroja, používajúceho dvojkovú sústavu a semilogaritmickú reprezentáciu čísel. Je tiež autorom konceptu takzvanej digitálnej fyziky.

Zuse študoval na Technickej vysokej škole Berlin-Charlotenburg[1] najprv strojárstvo, potom prestúpil na architektúru a napokon na stavebné inžinierstvo. Javilo sa mu to ako ideálna kombinácia inžiniera a umelca.

Po ukončení vysokej školy v roku 1935 pracoval ako statik v Henschelových leteckých dielňach v Schönefelde pri Berlíne. O rok neskôr začal samostatne pracovať na zložení programovateľného počítača Z1, ktorý potom použil v práci na urýchlenie a zautomatizovanie veľmi monotónnych a vyčerpávajúcich výpočtov v leteckej statike.

V roku 1940 získal podporu Aerodynamického skúšobného inštitútu a zostavil Z2, vylepšenú verziu počítača Z1 s telefónnym relé.

Zuse vyvinul metódu počítania pohyblivej rádovej čiarky, pomocou ktorej dnes počíta každý bežný počítač a kalkulačky.

V roku 1941 zostavil v malom byte v Berlíne počítač Z3. Bol to plnoautomatizovaný binárny počítač pracujúci s výpočtom pohyblivej rádovej čiarky, s pamäťou a s centrálnou výpočtovou jednotkou z telefónnych relé. Z3 sa považuje dnes za prvý plne funkčný počítač na svete.

V rokoch 1942-1946 Zuse vyvinul prvý univerzálny programovací jazyk na svete - Plankalkül.

Zuse sa dostal k myšlienkam a patentom amerických vynálezcov počítačov ako boli Charles Babbage, Alan Turing a Howard Aiken až po 2. svetovej vojne. V roku 1949 založil firmu Zuse KG, a dokončil počítač Z4, ktorý bol vtedy jediným funkčným počítačom v Európe. Firma vyvíjala ďalšie počítače ako Z11, ktorý kupovali Univerzity a optický priemysel, a Z22, ktorý bol prvým počítačom s magnetickou pamäťou.

Do roku 1967 vyvinula firma spolu 251 počítačov. V roku 1964 bola firma predaná nemeckému BBC v Mannheime a v roku 1967 Siemensu.

V roku 1969 napísal Zuse knihu Počítajúci priestor[2], a v nej rozvinul teóriu celulárnych automatov, ktorá neskôr našla využitie v kozmológii.

Po odchode do dôchodku sa Zuse venoval svojmu koníčku, maliarstvu. 

Friedrich Christian Delius zverejnil v roku 2009 životopisný román Konrada Zuseho pod názvom Žena, pre ktorú som vynašiel počítač [3].

[1] Dnes Technická univerzita Berlín.
[2] Rechnender Raum.
[3] Die Frau, für die ich den Computer erfand.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady