Vytvorené: 12. 02. 2018 Tlačiť

Zariadenie na výrobu jednosmerného (dynamo) alebo striedavého elektrického prúdu (alternátor). Z fyzikálneho hľadiska v ňom ide o premenu mechanickej energie na energiu elektrickú.

Podľa druhu pohonov rozoznávame generátory poháňané piestovými spaľovacími motormi (napr. malé elektrárne sa často používajú generátory poháňané vznetovými motormi, tzv. dieselgenerátormi), generátory poháňané plynovými, parnými alebo vodnými turbínami, tzv. turbogenerátory, generátory poháňané vetrom, prípadne jednosmernými elektrickými motormi, ktoré v spojení s alternátorom slúžia na premenu jednosmerného prúdu na striedavý (tzv. meniče alebo motorgenerátory) a iné.

 

 

Princíp alternátora: Otáčaním závitu v magnetickom poli permanentného magnetu sa vo vodiči A a B indukuje (vyvoláva) rovnaké napätie, ale opačného smeru. Pri neustálom otáčaní závitom sa indukuje striedavé napätie aj v zberných krúžkoch. Ak k nim priložíme kovové alebo uhlíkové zberače a k nim žiarovku, vznikne obvod, ktorým bude prechádzať elektrický prúd. Ak bude dostatočne veľký, žiarovka sa rozsvieti.

 

Princíp činnosti alternátora

 

Pri otáčaní závitu sa nemení magnetické pole, ale mení sa vzájomná poloha magnetického poľa a závitu

 

 

Konštrukcia dynama: Magnetické pole sa vytvára budiacimi cievkami umiestnenými v statore. Rotor (kotva) má valcovitý tvar, je zložená z izolovaných plechov a na jeho povrchu je rozmiestnený väčší počet pozdĺžnych drážok, v ktorých sú umiestnené navzájom izolované indukčné cievky. Vývody cievok sú spojené s komutátorom, ktorý sa skladá zo vzájomne izolovaných častí – lamiel. Pri otáčaní rotora sa v každej samostatnej cievke indukuje pulzujúce napätie, okamžité hodnoty napätia sú navzájom skoro rovnaké. Na zberačoch teda nevzniká pulzujúce, ale takmer od času nezávislé jednosmerné napätie, pričom priemerná hodnota tohto napätia je len o málo menšia než najvyššia hodnota napätia.

 

 

Princíp dynama: Ak závit pripojíme na komutátor (zberný krúžok) zložený z dvoch navzájom izolovaných polokrúžkov, bude sa na zberačoch indukovať jednosmerné napätie.

 

Fotografie dynama

 

Výroba striedavého prúdu, frekvencia striedavého prúdu, trojfázový prúd, fáza, nulovací vodič, fázové napätie, združené napätie; Ďalšie zdroje jednosmerného napätia

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady