Moravianska venuša :)

Vytvorené: 26. 09. 2017 Tlačiť

Praveká ženská plastika z obdobia mladého paleolitu - Moravianska Venuša -  patrí medzi najstaršie prejavy ľudského umenia nielen na území Slovenska, ale aj strednej Európy.

Je to figúrka nahej ženy vyrezaná z mamutieho kla.  Vysoká je len 7,5 cm, je bez hlavy a rúk, pričom sú dominantne zvýraznené znaky ženskosti. Je úctyhodne stará,  má asi 25-tisíc rokov a primerane k svojmu veku aj slávna.

Na výrobu sošky boli použité kamenné nástroje predovšetkým na báze rydiel, a pri konečnej povrchovej úprave bližšie neurčený druh brúsneho kameňa, pravdepodobne pieskovca. Stopy po jeho pôsobení sa zachovali najmä na oblých častiach tela v podobe množstva rovnobežných sivých rýh.

Venuša sa našla v roku 1938 v lokalite Podkovica v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch,  na kedysi otvorenom táborisku lovcov mamutov. Z priestoru Moravian pochádza viacero nálezov z  obdobia mladého paleolitu.

Jej historickú hodnotu nie je možné vyčísliť žiadnou finančnou sumou.

Spomedzi paleolitických venuší, ktorých sa dodnes našlo len niekoľko desiatok má nepochybne najpohnutejšiu históriu objavu a znovu nájdenia. Na vlastné oči ju môžete uvidieť ako najvzácnejší exponát stálej expozície Bratislavského hradu. 

Bola vytvorená človekom dnešného typu - Homo sapiens sapiens  a  vek je datovaný do obdobia mladého paleolitu (mladá fáza staršej doby kamennej). O najslávnejšom slovenskom nálezisku z obdobia mladého paleolitu v Moravanoch nad Váhom sa vie prinajmenšom dvesto rokov. Vedci o ňom písali už v polovici 19. storočia, ale kedy si ľudia po prvý raz všimli, že v okolí Moravian kde-tu zo zeme vykúkajú napoly rozpadnuté kly a lebky veľké ako detský kočík, to sa už nikdy nedozvieme. Moravianske mamuty však boli údajne známe už v 18. storočí, keď sa z ich kostí vyrábali lieky, používané napríklad ešte na začiatku 20. storočia na zníženie horúčky. Zásluha o znovuobjavenie moravianskeho paleolitu patrí správcovi piešťanských kúpeľov Václavovi Vlkovi. V roku 1931 nazbieral na riečnej terase Lopata, asi 30 metrov nad dnešným korytom Váhu, množstvo paleolitického materiálu, ktorý dokazoval, že v Moravanoch nad Váhom žili nielen mamuty, ale aj ich lovci.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.bobinsvet.eu/ucebne_pomocky/vlastiveda/doplnovacky/moravanska_venusa_.htm.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady