Príbeh fenoménu komiks (Svetové ťaženie série X-Men) :)

Vytvorené: 22. 07. 2017 Tlačiť

Niektorí nachádzajú korene komiksového umenia v jaskynných kresbách, iní v starovekom Egypte. Moderný komiks sa však zrodil v USA koncom 19. storočia. Postavy, ktoré začínali v zošitoch o superhrdinoch, dnes valcujú filmový priemysel.

Komiksové veľmoci
Čo by s nami bolo bez Supermana, Batmana, Spidermana, Wonder Woman, Neuveriteľného Hulka a ostatných superhrdinov? Mnohí by zrejme prepadli „zúfalstvu“. Superhrdina je ten, kto svojimi odvážnymi činmi zachraňuje ľudstvo. Ak by na svete nebolo možné čítať nič iné ako komiksy, tak by západným médiám zrejme kraľovali dve komiksové veľmoci: DC Comics a Marvel Comics. DC Comics založili v roku 1934 a dnes je dcérskou spoločnosťou Warner Bros. Vďačíme jej za Supermana z roku 1938 či Batmana, ktorý sa objavil o rok neskôr, písal sa s pomlčkou a až od roku 1940 vystupoval ako Batman. Kresliči z DC Comics majú na svedomí aj Wonder Woman, Arrow, Green Lantern a Ligu spravodlivých. Ikonou Marvel Comicsu je popri Hulkovi, Spider-Manovi a Iron-Manovi legendárny Wolverine, ktorý sa vo veľkom štýle vrátil na filmové plátna. Superhrdina pritom nemusel uzrieť svetlo sveta. Spoluzakladateľ spoločnosti Martin Goodman sa v roku 1973 chystal s manželkou do Európy na v tých časoch najväčšej vzducholodi sveta. Náhoda spôsobila, že nedostali vedľa seba miesta, museli letieť lietadlom a legendárny Hindenburg sa po výbuchu zrútil na zem. Rodiskom ikonických superhrdinov úspešnej filmovej série X-Men nie je fabrika na sny – Hollywood, ale Veľké jablko, kde už 78 rokov sídli spoločnosť Marvel. Aj preto sa príbehy hrdinov od Marvela odohrávajú vždy v uliciach New Yorku.

Obrázky na filmovom plátne
DC Comics a Marvel Comics neboli nikdy nepriateľmi. Dokonca niekoľkokrát spolupracovali. Najlepším príkladom je Amalgam Comics z roku 1990 a postava Darka Clawa, ktorá vznikla spojením Wolverina od Marvela a Batmana od DC. Na veľ kú radosť fanúšikov. Na popularite komiksových superhrdinov sa zviezol aj Hollywood, čo dokazujú kasové trháky Avengers: Pomstitelia a séria Iron Man, ktoré priniesli ich tvorcom miliardové príjmy. Komiks je fenomén, ktorý buď milujete, alebo je vám ľahostajný. Nadšenie nezávisí od veku ani spoločenského postavenia. Prívrženci tejto subkultúry – takmer náboženstva – sa každoročne stretávajú na festivale Comic-Con v San Diegu. Nepomerne bližšou destináciou je Bukurešť, kde sa od roku 2013 koná východoeurópske Comic-Con stretnutie. 

Aj kresliči sú hrdinami
O komiksoch nemožno písať bez toho, aby sme nespomenuli kresličov. Martin Goodman združil okolo seba umelcov s výnimočným citom. Príbeh Torpeda, ktorý sa objavil v prvom čísle vydania Marvel Comics, napísal Bil Everett. Jemu sa môžeme poďakovať aj za postavu Human Torch. Geniálna dvojica autorov „Zlatej éry“ – spisovateľ Joe Simon a kreslič Jack Kirby – vdýchli život postave Captain America, ktorá sa odvtedy stala ikonou.Goodmanov synovec, Stanley Martin Lieber, alias Stan Lee, sa zas postaral o reformu tvorby komiksov známu ako Marvel Method. Výsledok? V rokoch 1961-1963 spoznal svet členov Fantastickej štvorky – X-Mena, Thora, Hulka a Iron Mana. A tiež nespočetné množstvo všakovakých mutantov a antihrdinov. Tajomstvo úspechu Marvel Method spočívalo v tom, že umelci začínali kresliť až na základe podrobného scenára a dialógov. Dovtedy vytvárali príbeh súbežne s kreslením. Lee mal ešte jeden vynikajúci nápad. Superhrdinovia mali tajné alterego, ktoré zápasilo s osobnými problémami, vďaka čomu mali bližšie k obyčajným smrteľníkom. O svojich super vlastnostiach nemohli hovoriť. Tvorcovia od Marvela tak dosiahli dramatický efekt. Superhrdinovia museli poraziť nepriateľa aj vlastný strach. Ich sila spočívala v tom, že vzrušovali čitateľov dlho po vydaní premiérovej časti.

Viacgeneračný X-Men
Zmena však bola nevyhnutná, a preto sa v 80. rokoch minulého storočia pridali k vydavateľstvu vizionári Chris Claremont a John Byrne. Zreformovali práve X-Menov, jednu z najstarších sérií spoločnosti. Komiksy X-Men priniesli najviac rôznorodých postáv a stali sa inšpiráciou pre rôzne spracovania a remaky. Prvá generácia hrdinov X-Men debutovala pod názvom Uncanny X-Men už v roku 1963. Komiksy z dielne legendárneho Neila Adamsona sú dnes vzácnou klasikou. Chris Claremont a John Byrne prevzali X-Menov v roku 1975 a pridali ďalšie charaktery. Z komiksov vznikli romány, neskôr televízne seriály a nakoniec celovečerné filmy, ktoré vyrába 20th Century Fox.

X-Men v číslach
Základom úspechu filmovej série sú komiksy, ktoré si budovali tábor fanúšikov  dlhé desaťročia.
• Úspešná séria X-Men pozostáva z 10 celovečerných filmov, ktoré vznikli pod taktovkou 20th Century Fox.
• O réžiu sa postarali 6 režiséri, Bryan Singer sa podpísal pod štyri snímky, James Mangold pod dve.
• X-Men, aj po započítaní príjmov z aktuálnej novinky, desiateho dielu série Logan: Wolverine, zarobil podľa odhadov už viac ako 4 miliardy dolárov.
• Wolverine, vlastný menom James Holwet, ktoré si zmenil na Logan, sa zrodil v roku 1984. Postaral sa o to kráľ komiksov Frank Miller, predlohou mu boli hrdinovia „špagety“ westernov v podaní Clinta Eastwooda.
• Hoci sa mnohí pozerajú na Logana ako na neohrabanú šelmu, v skutočnosti ovláda 18 jazykov: okrem angličtiny hovorí po japonsky, francúzsky, rusky, čínsky, španielsky, arabsky, indiánskymi jazykmi cheyenne a lakota, tagalogsky, thajsky, vietnamsky, nemecky, taliansky, portugalsky, kórejsky, hindsky a jazykom farsi.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://view.publitas.com/slovnaft/fresh-magazin-april-2017/page/1.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady