Vytvorené: 07. 01. 2017 Tlačiť

Perlové náhrdelníky a perlové  náušnice ženu rozžiaria a dokážu jej bez ohľadu na vek ubrať roky. Vedela to už egyptská kráľovná Kleopatra, majiteľka perlových náušníc v hodnote 10 miliónov sesterciov (alebo tisícok hrivien zlata). No už od Kleopatriných čias platí, že veľkosť perál by mala zodpovedať nielen veku nositeľky, ale aj jej sociálnemu postaveniu a bohatstvu.

Menšie perly – od 5,5 do 6,5 mm – pristanú mladým dievčatám do 25 rokov. Perly veľké 6,5 až 8 mm nosievajú ženy od 25 do 35 rokov. Drahé osem až deväť milimetrové perly zdobia 30 až 45-ročnú dámu, ktorá reprezentuje auru vysokého postavenia a úspechu. Perly od 9 do 10 mm sú nielen zriedkavé, ale aj veľmi drahé a nosia ich bohaté zrelé dámy. A prečo si perly vlastne ceníme? Nuž perla je jedinečný šperk, ktorý rastie v živom organizme. Formuje sa v mušli, ak sa do jej vnútra dostane cudzie teleso. Mušľa na takéhoto votrelca zareaguje tým, že ho v mnohých  vrstvách obalí kryštalickou substanciou zvanou perleť, čím vzniká perla. Poznáme asi 8 000 rôznych druhov mušlí, no len 20 z nich dokáže produkovať prirodzené perly. A keďže prirodzené perly boli vždy veľmi zriedkavé, nečudo, že ako prírodná vzácnosť boli drahé. Pritom mušle obaľujú cudzie telesá perleťou často nepravidelne, takže guľaté perly sú raritou. Za prirodzených podmienok vyprodukuje len máloktorá mušľa perlu. Z hŕstky vzniknutých perál má len niekoľko želanú veľkosť, formu a farbu a len zopár z nich sa ľuďom podarí nájsť. Ak by sa teda spoľahli len na matku prírodu, z perál by sa tešili len najväčší boháči sveta. Našťastie, na prelome 19. a 20. storočia objavili japonskí výskumníci metódu na umelú výrobu perál. V roku 1916 dostal Kokiči Mikimoto patent na zlepšenú techniku na umelú výrobu guľatých perál v perlorodkách. Odvtedy sa ľudia nemusia pre perly potápať a pátrať po nich v morských hlbinách, ale perloví farmári si môžu tisíce perál vypestovať podobne, ako iní pestujú pšenicu či kukuricu.

Dobré, použiteľné stránky:
· Perly.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady