Vytvorené: 03. 01. 2017 Tlačiť

Modelkou sa stala v roku 1951 náhodou, keď potom, čo prišla ospravedlniť neúčasť svojej priateľky - modelky, na módnej prehliadke v bratislavskej Redute nastúpila na mólo namiesto nej. Bez prípravy, bez skúseností, iba s pekným zovňajškom. Po prehliadke dostala sedem ponúk na prácu. Pôvodné zamestnanie zavesila na klinec a začala navštevovať školu manekýnok v Prahe. Naučila sa nielen dokonale chodiť, ale aj vystupovať...

V tých časoch bolo na Slovensku šesť alebo sedem manekýnok a dvaja páni. Reprezentovali všetky vekové kategórie a pracovali po celom Slovensku. Boli plne vyťažení. Fotografovali pre módne časopisy a účinkovali takmer vo všetkých reklamách, ktoré sa na Slovensku produkovali. Napriek Železnej opone móda v Československu korešpondovala s trendami a štýlami v zahraničí. „Čertovské obrázky“, tak sa vtedy prezývali módne časopisy, pašovali do krajiny nielen modelky, ale napríklad aj futbalisti. Ideálne miery neexistovali, modelky fačovali[1], alebo vypchávali[2]. Požadovaná[3] farba vlasov sa dosahovala parochňami.

 

Gina Sutorisová v modeloch 50. rokov 20. storočia

 

Pre Ginu sa nezabudnuteľnou stala spolupráca s fotografom Karolom Kállayom, ktorý ju naučil rozumieť tela. Najodvážnejšie fotografie tých dôb boli reklamy na dámske pyžamá.

V roku 1967 v západnom Nemecku tajne vyhrala súťaž Star manekýn Európa. V rámci súkromnej turistiky sa dostala aj do Paríža, kde potom čo sa predstavila, predvádzala aj pre Diora.

Jej prácu modelky ukončila autonehoda. Aj keď boj o život vyhrala, na mólo sa už nikdy ako manekýnka nepostavila.

[1] Ak bola v móde štíhla línia.
[2] Ak letelo bujné poprsie a širšie boky.
[3] Módna.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady