Vytvorené: 27. 12. 2016 Tlačiť

Na počiatku bol telefón

Idea prenášania obrazu sa v hlavách vynálezcov objavila už v 19. storočí. Už v roku 1862 vynašiel Abbe Giovanna Caselli takzvaný Pantelegraf, ktorý možno považovať za starého otca faxu. Idea prenášania pohyblivého obrazu bola rozpracovaná v 70-tych rokoch 19. storočia, no stále len na teoretickej báze Alexandrom Grahamom Bellom a Thomasom Edisonom. Inšpiroval ju vynález telefónu, ktorý prenášal zvukový záznam, stačilo k nemu už len pridať obraz a televízor mal byť na svete. Na to si však museli ľudia ešte nejaký čas počkať. 

Pre vynález televízora bol významný najmä rok 1884, kedy Paul Gottlieb Nipkow vynašiel takzvaný elektrický teleskop. Jeho hlavnou súčasťou bol Nipkowov kotúč, ktorý sa na dlhé roky stal základným kameňom každého televízora. 

Televízor

Prvýkrát vyslovil tento názov na Medzinárodnom kongrese o elektrine ruský vynálezca Constantin Perskyi. Ku zdokonaleniu konceptu televízora prispeli aj John Ambros Fleming so svojou vákuovou diódou, ale aj Lee de Forest s triódou. Prvé pohyblivé obrázky sa začali objavovať na televíznych obrazovkách v 20-tych rokoch 20. storočia. Škót John Logie Baird sa stal prvým človekom, ktorý úspešne predviedol pohyblivú siluetu za pomoci mechanického systému a Nipkowovho kotúča v roku 1925. 

Baird sa stal aj prvým vynálezcom systému nahrávania videa. V roku 1928 už televízia fungovala presne tak, ako sme zvyknutí, aspoň na prvý pohľad. Jej obrázky neboli príliš kvalitné, no funkčný televízor bol oficiálne na svete. V tom istom roku sa začalo špekulovať o pridaní farieb do čiernobieleho sveta, čo sa o 10 rokov aj úspešne zaviedlo do praxe. Patent farebného televízora si v roku 1938 zapísal Vladimir Zworkin. 

Míľniky

Na vynáleze televízora sa však podieľali svojimi snahami mnohí vynálezcovia v rôznych kútoch sveta. Každý k nemu pristupoval inak a dá sa povedať, že každý svojim kúskom ku konečnému výsledku prispel. Nie všetkým sa však podarilo svojimi snahami vyslúžiť všeobecné uznanie. To patrilo aj v budúcnosti len tým, ktorí priniesli niečo celkom nové. Napríklad Louis W. Parker, ktorý v roku 1948 vynašiel káblovú televíziu. 

Ďalším významným míľnikom bol rok 1956, kedy Robert Adler prezentoval prvý diaľkový ovládač na prepínanie kanálov. Rok 1962 zase patrí vynálezu prvého satelitu. V roku 1976 zase spoločnosť Sony predstavila prvý domáci video rekordér, ktorý nastolil na dlhý čas módu nezabudnuteľných VHS-iek. Prvé HD sa v histórii televízora objavilo v roku 1981 a bolo nasledované prvým Dolby Surround zvukom o rok neskôr. 

Televízor sa zdokonaľoval každým rokom, najmä v 20. storočí sa doslova menil zo dňa na deň. Prvá plazma uzrela svetlo sveta v roku 1964 a majú ju na svedomí vynálezcovia Donald Bitzer, Gene Slottow a Robert Willson. LCD obrazovka datuje svoje narodenie v roku 1983. Prvá internetová televízia vysielala v roku 1996.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://magazin.atlas.sk/techmag/pribeh-televizora-100-rokov-ku-plazme/787386.html.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady