Vytvorené: 10. 12. 2016 Tlačiť

Ako snack, predjedlo či hlavné jedlo? Zdravá delikatesa pôvodom z Číny a neskôr preslávená Japonskom ulahodí svojimi náplňami, koreninami, ingredienciami a kombináciou chutí nejednému maškrtnému jazýčku!

Umenie skryté v sushi

Japonci vyznávajú, že jedlo musí ulahodiť všetkým zmyslom. Sushi pripravujú starostlivo, s precíznosťou a dbajú aj na atraktívnosť prezentácie. Čerstvosť ingrediencií má upriamiť pozornosť zraku a chuťových buniek. Korenie sa pridáva k prísadám veľmi opatrne a citlivo, aby sa chute surovín zachovali. Dôležitým aspektom pri výrobe sushi je kombinácia rýb a morských plodov so zeleninou, čerstvou alebo nakladanou.

Čo je sushi?

Základom chutného a značne rozšíreného japonského jedla je ryža. Pradávna obživa východných krajín bola spočiatku používaná len na konzervovanie surovej ryby a po jej skonzumovaní sa vyhodila. Neskôr sa do ryže začala pridávať octová omáčka Shari a takto upravená ryža sa stala základom celej pochúťky. Náplňou je zvyčajne surová ryba alebo morské plody. Verzie sushi so surovou rybou sú zdrojom množstva vitamínov a zdraviu prospešných látok, ktoré sa inak tepelnou úpravou strácajú. Najnovšie variácie môžu byť aj s použitím iného druhu mäsa, ale tepelne spracovaného.

Tradičný variant sushi sa podáva obalený v nori, chutnej morskej chaluhe. Súčasťou tohto pokrmu je aj wasabi – japonský chren olivovo zelenej farby. Najsilnejšie chuť majú 4-5 ročné šťavnaté korene. Sú veľmi vzácne a zriedka k dispozícii mimo Japonska. Alternatívou je wasabi prášok alebo pasta. Pred konzumáciou sa wasabi zmieša so sójovou omáčkou a jednotlivé kúsky sushi sa ňou ochutia.

Sushi nám ponúka zdravý štýl stravovania. Je bohaté na proteíny, karbohydráty, vitamíny, má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, jedlo sa ľahko stráviteľné a s nízkou kalorickou hodnotou. V japonskej kuchyni vládne pri príprave sushi dôkladnosť, dodáva pokrmu nezameniteľnú chuť. Tá pretrvala tisícku rokov a vďaka nekonečnej variabilite sa sushi jednoznačne stane aj jedlom budúcnosti!

Slovník sushi

Maki Sushi – maki znamená v preklade rolka. Maki sushi je najvyhľadávanejším druhom sushi.

Sushi Nigri – je na prípravu veľmi jednoduchý (nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky).

Sushi Temaki – tvoria sa z plátkov morské riasy nori v tvare obdĺžnika.

Sushi Sashimi – základom tohto druhu je ryba nakrájaná na hrubé plátky, ktorú nie je potrebné baliť do ryže ani riasy.

Sushi Gunkan – najmenší druh sushi, ktorý ponúka výraznú chuť. Jeho súčasť je ryža a kaviár z lososa.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2023 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady