Vytvorené: 10. 12. 2016 Tlačiť

Ako snack, predjedlo či hlavné jedlo? Zdravá delikatesa pôvodom z Číny a neskôr preslávená Japonskom ulahodí svojimi náplňami, koreninami, ingredienciami a kombináciou chutí nejednému maškrtnému jazýčku!

Umenie skryté v sushi

Japonci vyznávajú, že jedlo musí ulahodiť všetkým zmyslom. Sushi pripravujú starostlivo, s precíznosťou a dbajú aj na atraktívnosť prezentácie. Čerstvosť ingrediencií má upriamiť pozornosť zraku a chuťových buniek. Korenie sa pridáva k prísadám veľmi opatrne a citlivo, aby sa chute surovín zachovali. Dôležitým aspektom pri výrobe sushi je kombinácia rýb a morských plodov so zeleninou, čerstvou alebo nakladanou.

Čo je sushi?

Základom chutného a značne rozšíreného japonského jedla je ryža. Pradávna obživa východných krajín bola spočiatku používaná len na konzervovanie surovej ryby a po jej skonzumovaní sa vyhodila. Neskôr sa do ryže začala pridávať octová omáčka Shari a takto upravená ryža sa stala základom celej pochúťky. Náplňou je zvyčajne surová ryba alebo morské plody. Verzie sushi so surovou rybou sú zdrojom množstva vitamínov a zdraviu prospešných látok, ktoré sa inak tepelnou úpravou strácajú. Najnovšie variácie môžu byť aj s použitím iného druhu mäsa, ale tepelne spracovaného.

Tradičný variant sushi sa podáva obalený v nori, chutnej morskej chaluhe. Súčasťou tohto pokrmu je aj wasabi – japonský chren olivovo zelenej farby. Najsilnejšie chuť majú 4-5 ročné šťavnaté korene. Sú veľmi vzácne a zriedka k dispozícii mimo Japonska. Alternatívou je wasabi prášok alebo pasta. Pred konzumáciou sa wasabi zmieša so sójovou omáčkou a jednotlivé kúsky sushi sa ňou ochutia.

Sushi nám ponúka zdravý štýl stravovania. Je bohaté na proteíny, karbohydráty, vitamíny, má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, jedlo sa ľahko stráviteľné a s nízkou kalorickou hodnotou. V japonskej kuchyni vládne pri príprave sushi dôkladnosť, dodáva pokrmu nezameniteľnú chuť. Tá pretrvala tisícku rokov a vďaka nekonečnej variabilite sa sushi jednoznačne stane aj jedlom budúcnosti!

Slovník sushi

Maki Sushi – maki znamená v preklade rolka. Maki sushi je najvyhľadávanejším druhom sushi.

Sushi Nigri – je na prípravu veľmi jednoduchý (nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky).

Sushi Temaki – tvoria sa z plátkov morské riasy nori v tvare obdĺžnika.

Sushi Sashimi – základom tohto druhu je ryba nakrájaná na hrubé plátky, ktorú nie je potrebné baliť do ryže ani riasy.

Sushi Gunkan – najmenší druh sushi, ktorý ponúka výraznú chuť. Jeho súčasť je ryža a kaviár z lososa.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady