Vytvorené: 12. 05. 2016 Tlačiť

Ekvádorsko-americká poetka, pre ktorú je typické, že počas svojich poetických čítaní[1] býva oblečená v čipkovaných šatách antického strihu s modrým pásom – symbolom získania slobody svojej rodnej krajiny. 

Ekvádorsko-americká poetka sa narodila sa 7. júla 1964 v Guayaquil (Ekvádor). V rokoch 1985-2012 žila v USA, momentálne opäť žije v Ekvádore.

Jej prvá knižka Poetry and Songs (Básne a piesne) bola uverejnená v roku 1995 a obsahovala básne v angličtine aj v španielčine[2]. Je tiež autorkou zbierky Poesía en el Pent-House (Poézia z Pent-House), a tiež spoluautorkou niekoľkých kníh pre deti.

 

 

V roku 1996 jej báseň Poem for my Mother (Báseň pre moju matku) získala 2. miesto v poetickom konkurze pre latinsko-americkú poéziu, organizovanom každoročne Kultúrnym inštitútom (Casa de Cultura) v Long Beach, v Kalifornii. V roku 1998 získala na uvedenom konkurze opäť 2. miesto jej báseň Eres el Comienzo y el Final de mi Poesía (Si začiatkom a koncom mojej poézie).

Karina Gálvez je poetkou mnohých tvári a súčasne človekom všestranných záujmov a znalostí.

Ekonomiku študovala na Fakulte Katolíckej Univerzity v Santiago de Guayaquil, diplom získala na Škole dopravy a ekonomiky v Kalifornii (odbor turizmus). Hrá na gitare, spieva[3], skladá piesne a o hudbu sa zaujíma aj profesionálne. Je zakladateľkou Ekvadórsko-americkej hospodárskej komory, tiež dobrovoľníčkou amerického Červeného kríža. Súčasne je aktivistkou ekvádorskej menšiny v USA, za čo získala niekoľko ocenení, medzi nimi v roku 2011[4] aj čílsku Medzinárodnú medailu za mier a kultúru Prezidenta Salvadora Allendeho. 

 

Karina Gálvez tak, ako ju zachytil 
Luis Burgos Flor v roku 2009
 

 

Znalosť cudzích jazykov[5] umožnila sprístupniť jej poéziu čitateľom v rôznych častiach sveta. Jej básne vyšli v časopisoch v Španielsku, Mexiku, Salvadore, Rumunsku, Čile, Bolívii, Kolumbii, Bulharsku, Brazílii, USA a Argentíne[6].

Momentálne pracuje Karina Gálvez ako moderátorka Rozhovorov o kultúre a umení v rádiu Tropicana a UCSG televízii Katolickej Univerzity v Guayaquil.

Ukážka z tvorby

[1] V Ekvádore a Spojených štátoch amerických (USA).
[2] Autorom predhovoru knihy bol viceprezident Ekvádoru Leon Roldós Aguilera.
[3] Soprán.
[4] Vtedy prvýkrát udeľovanú.
[5] Karina Gálvéz hovorí španielsky, anglicky, francúzsky, taliansky, nemecky a portugalsky.
[6] Jej poézie je tiež sprístupnená na webovej stránke: www.karinagalvez.com.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady