Zdravie a nepríjemné kútiky :)

Vytvorené: 04. 05. 2016 Tlačiť

Kútiky na ústach sa z času na čas môžu objaviť u každého. Často postihujú deti, no bežné sú aj u dospelých. Toto nepríjemné ochorenie býva pre niektorých nočnou morou, ak kútiky na ústach praskajú pravidelne a nie a nie ich vyliečiť. Niekedy za tým môže byť aj vážnejšie ochorenie. 
Ako si od týchto nepríjemných spoločníkov pomôcť?

Pomoc z lekárne
Kútiky sa odporúča potierať rôznymi mastičkami alebo roztokmi. V mnohých prípadoch sú kútiky prejavom kvasinkovej infekcie, vtedy môžu pomôcť protikvasinkové mastičky, ktoré sa dajú bežne kúpiť v lekárni aj bez predpisu. Ak je ale kútik závažnejší, mokvá a tvoria sa na ňom žltkasté chrasty, môže byť pridružená aj bakteriálna infekcia a vtedy treba zbrane silnejšieho kalibru. Protibakteriálne prípravky sú väčšinou na predpis od lekára, takže návšteve jeho ambulancie sa nevyhnete. Na vysušenie a dezinfekciu môže pomôcť aj bórová voda alebo jemný roztok hypermangánu. 

Skúste ísť na to zvnútra
Popraskané kútiky sa neraz objavujú kvôli nedostatku určitých prvkov či vitamínov v strave alebo pri celkovo zlej životospráve. Najčastejšie sa spájajú s nedostatkom vitamínu B, ktorý sa odporúča zaradiť do stravy vo väčšom. Zvyčajne však lekári odporučia aj vitamín B v tabletkách. 
Okrem tohto vitamínu môžu byť kútiky spôsobené aj nedostatkom železa alebo vápnika. Ak vás teda často trápia kútiky, skúste sa zamyslieť nad svojou životosprávou a urobiť vo svojom jedálničku pozitívne zmeny smerom k pestrejšej a vyváženej strave. Pozor aj na fajčenie alebo nadmerný príjem alkoholu, čo vás tiež môže ochudobňovať o niektoré dôležité minerály a vitamíny. 

Celková podpora imunity je takisto dobrým krokom, ako zatočiť s kútikmi. Často totiž bývajú prejavom oslabenej obranyschopnosti. U mnohých ľudí sa objavujú počas alebo po prekonaní nejakej choroby, kedy je organizmus oslabený. Na podporu imunity sú dobré okrem iného vitamín C, zinok, probiotiká. Vinníkom a príčinou nepekných kútikov môže byť v mnohých prípadoch aj stres, ktorý takisto oslabuje organizmus a má celý rad negatívnych účinkov na naše telo. Preto, ak sa u vás kútiky objavujú v stresových obdobiach, je to znamenie, že máte spomaliť a viac sa zamerať na relax.

Domáce „lieky“
Samozrejme, na tento problém existuje tiež celá rada domácich liekov a babských rád. Jedna z najčudnejších vôbec hovorí, že by sme si kútiky mali potierať mazom z vlastného ucha. Aj keď sa to môže zdať nechutné a veľmi divné, mnohí ľudia na to nedajú dopustiť. Je len na vás, či skúsite. Okrem toho patria medzi celkom osvedčené prírodné lieky propolisová tinktúra, čajovníkový olej alebo šťava z aloe vera. 

Niekedy sú kútiky sprievodným javom iného vážnejšieho ochorenia (napríklad aj cukrovky či rakoviny). Preto, ak vám kútiky neustále praskajú a nie a nie sa ich zbaviť, určite je namieste návšteva lekára, ktorý vykoná potrebné vyšetrenia.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://zena.atlas.sk/ako-na-neprijemne-kutiky/zdravie/choroby/857967.html.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady