Vytvorené: 11. 04. 2016 Tlačiť

Narodil sa 28. decembra 1943 v Bratislave, tragicky zahynul 22. augusta 1996 v Modrom Kameni. Stredoškolské štúdium ukončil maturitou v Bratislave v roku 1961. V rokoch 1961-1966 študoval na PriF UK v Bratislave, odbor geológia. Titul RNDr. Získal na základe obhajoby dizertačnej práce Štúdium konodontov v Západných Karpatoch v roku 1971. Kandidátsku dizertačnú prácu na tému Meliatska jednotka - relikt oceánskeho dna Tethys v novom modeli vývoja Západných Karpát obhájil v roku 1988 a získal titul kandidát geologických vied (CSc.). V roku 1991 získal pedagogický titul docent, po habilitačnej prednáške a obhajobe práce Príspevky ku geológii Západných Karpát (súbor 28 vybraných publikácií). 

Po skončení vysokoškolského štúdia v roku 1966 nastúpil do zamestnania na Katedru geológie a paleontológie PriF UK v Bratislave ako asistent, od roku 1969 ako odborný asistent. V rokoch 1990-1994 vykonával funkciu vedúceho Katedry geológie a paleontológie PriF UK a v rokoch 1995-1996 pôsobil ako externý pracovník. Ako pedagóg bol medzi študentmi veľmi obľúbený pre jeho zaujímavý prednes a povahové vlastnosti. Vo svojich prednáškach využíval poznatky z vlastnej vedeckovýskumnej činnosti, ako aj z účasti na rôznych zahraničných študijných cestách a expedíciách. Prednášal a viedol cvičenia z regionálnej geológie sveta, z historickej a stratigrafickej geológie, z geológie strednej Európy a bol inštruktorom na geologických mapovacích kurzoch. Vychoval viac ako 20 diplomantov, z ktorých viacerí sa stali elitou jednej generácie slovenskej geológie.

Aktívne sa podieľal na riešení mnohých výskumných úloh zameraných na biostratigrafické, paleogeografické a tektonické problémy Západných Karpát, ako aj pri riešení medzinárodných projektov v rámci IGCP. Bol priekopníkom metodiky využívania konodontov pre riešenie biostratigrafie, predovšetkým v paleozoiku a triase (detailné zónovanie triasu Slovenska).

V študentských časoch bol členom bývalého čsl. reprezentačného horolezeckého družstva. Zúčastnil sa či už ako organizátor alebo člen na viacerých horolezeckých expedíciách do Himalájí, do severnej Afriky, za sopkami na Sicíliu a na Island. Osobné poznatky z týchto expedícií využíval v prednáškach pre študentov, ale aj pre širokú verejnosť.

Spolupracoval tiež ako poradca a scenárista pri výrobe geologických filmov zo spomínaných expedícií. Bohatá je jeho popularizačná činnosť - články, rôzne prednášky vrátane vystupovania v televízii a rozhlase, spoluautorstve v troch monografiách o Himalájach. Ako horolezec sa zúčastňoval na mnohých výškových prácach, čo sa mu stalo osudným. Dlhé roky pracoval na ochrane prírody ako externista. Pracoval v mestskom výbore SZOPK, podal viaceré návrhy na chránenie prírodných objektov v geologickej povahe.
Bol autorom a spoluautorom vyše 60 vedeckých publikácií, z toho 25 uverejnených v zahraničných odborných časopisoch.

Jeho životopis a bibliografiu uverejnila Mineralia Slovaca, 6, 28, (1996).

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.infovek.sk/predmety/geologia/index.php?k=85.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady