Vytvorené: 18. 03. 2016 Tlačiť

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. 

Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu.

Spoločnosť IBM je priekopníkom v mnohých oblastiach počítačového priemyslu, od mainframe počítačov po nanotechnológie. Zamestnanci IBM tiež získali päť Nobelových cien.

História

V začiatkoch existencie, dlho pred vytvorením prvých elektronických počítačov, sa spoločnosť volala Computing Tabulating Recording a zaoberala sa výrobou predmetov dennej potreby ako sú váhy, automatické krájače mäsa, hodín pre kontrolu pracovnej doby a rozličného ďalšieho vybavenia. V roku 1924 sa premenovala na International Business Machines Corporation a začala s výrobou zariadení na spracovanie diernych štítkov pre účtovnícke a štatistické účely. V 60. rokoch sa zapojila do výroby sálových a v 80. rokoch osobných počítačov. 

IBM PC

Dňa 12. augusta 1981 boli firmou IBM uvedené na trh IBM PC kompatibilné (PC – Personal Computer) osobné počítače ako odpoveď na úspech firmy Apple. Počítače PC sa veľmi rýchlo stali najrozšírenejším typom mikropočítačov na trhu spotrebnej elektroniky, pretože firma IBM zverejnila úplne voľne technickú dokumentáciu a došlo k veľmi rýchlemu rozvoju výroby lacných klonov, čo boli identicky funkčné počítače iných výrobcov. 

Firma IBM chcela licencovať BIOS počítača, ale túto možnosť onedlho stratila vďaka legálne uskutočnenému reverznému inžinierstvu (anglicky clean room design), pomocou ktorého mohol byť do PC umiestnený BIOS lacnejších výrobcov bez straty kompatibility (t.j. možnosti bezproblémového prevádzkovania softwaru). 

Úspech počítačov PC bol spôsobený ich nízkou cenou a vysokou mierou kompatibility aj napriek tomu, že z technického hľadiska bol návrh PC jednoduchý až zastaralý, k dispozícii boli len veľmi nedokonalé operačné systémy bez grafického užívateľského prostredia a tiež nedokonalé užívateľské programy.

IBM dnes 

Postupne firma IBM prestala PC vyrábať, jedným z dôvodov bol problém efektívne konkurovať ázijským výrobcom. Posledným krokom bol v roku 2004 predaj divízie výroby notebookov ThinkPad čínskej firme Lenovo. IBM sa potom zamerala len na predaj serverového riešenia a všetkých služieb s tým spojených, čo vo výsledku prináša vyššie zisky, vďaka vyššej pridanej hodnote outsourcingu služieb a komplexných riešení pre zákazníkov.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady